Σοβαρούς κλυδωνισμούς στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για αποκλεισμό από την Κεντρική Επιτροπή των ευρωβουλευτών, που δεν συμπεριλήφθηκαν στα μέλη που συμμετέχουν αυτοδικαίως (αριστίνδην), όπως συμβαίνει με τους βουλευτές και όσους εξελέγησαν τον Μάιο αλλά δεν επανεξελέγησαν στις επαναληπτικές κάλπες του Ιουνίου. (Η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται έως αργά το βράδυ της Κυριακής. Δείτε ζωντανά

Ads
 
Η αρχική πρόταση της Ιπποκράτους προέβλεπε να ισχύσει η αριστίνδην συμμετοχή στην ΚΕ και για τους διοικητές οργανισμών (!), αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη λόγω του βέτο του Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλιου, που προκάλεσε ρήγμα μεταξύ των “προεδρικών”.
 
Με μια σκληρή δήλωσή τους τέσσερις ευρωβουλευτές (Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας) καταγγέλλουν την ενέργεια αυτή ως “θεσμικά απαράδεκτη” και “ακατανόητη” υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για κάτι πρωτοφανές στα χρονικά του κόμματος, το οποίο απάδει της λογικής που ισχύει στη λειτουργία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
 
Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει ενόχληση στα ηγετικά κλιμάκια των ευρωσοσιαλιστών, που δύσκολα θα αντιληφθούν το σκεπτικό με το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός του νέου ανώτατου κομματικού οργάνου τους ευρωβουλευτές, σε μια συγκυρία στην οποία γίνονται πολύ σοβαρές διεργασίες στις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της κρίσης και ενώ επίκειται η ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και βέβαια οι ευρωεκλογές.
 
Το γεγονός ότι την καταγγελτική δήλωση υπογράφουν η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Α. Ποδηματά και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μ.Κοππά συνιστά ισχυρό πλήγμα για την ηγεσία Βενιζέλου, που με διαρροές δικαιολογούσε τη σχετική απόφαση με το επιχείρημα ότι επελέγησαν ως αριστίνδην μέλη όσοι σήκωσαν το βάρος της ψήφισης του τρίτου μνημονίου, κάτι που δεν αντέχει ως επιχείρημα αφού επελέγησαν και οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (εφόσον το επιθυμούν).
 
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι ήταν προσωπική του απόφαση και προσπαθώντας να την εξηγήσουν αναφέρονται στο παράδειγμα του Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος συμπλέει με τους πράσινους, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι ευρωβουλευτές δεν τον υποδέχονταν όταν επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες! Σημειώνεται ότι η μοναδική ευρωβουλευτής που έθεσε υποψηφιότητα για την ΚΕ είναι η Συλβάνα Ράπτη, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ευ. Βενιζέλο.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση των τεσσάρων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ: 

Mε το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπήσυμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Ads

Πρόκειται για μια απόφαση  θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος  , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημένως τόνισε κατά τη διαρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία  θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
 
Σπύρος Δανέλλης
Δημήτρης Δρούτσας
Μαριλένα Κοππά
Άννυ Ποδηματά