Τα ελληνικά ομόλογα βούλιαξαν την Τρίτη με τα επιτόκια να απογειώνονται σε νέα αρνητικά ρεκόρ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ΧΑ να εκμεταλλευτεί τη διεθνή άνοδο και να κλείσει ενισχυμένο κατά 1,16%.

Ads

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τραπεζών επηρέασε θετικά και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,18% με την ΕΤΕ να κερδίζει 2,32%. Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου καθώς το θρίλερ της αύξησης του ορίου του αμερικανικού χρέους υπερίσχυσε αυτού της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ασκήσουν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα και να το οδηγήσουν χαμηλότερα. Ο διοικητής της FED, Μπεν Μπερνάνκι, τόνισε πως η αποτυχία συναίνεσης στην αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε κατάρρευση του δολαρίου και μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά ενώ κέρδη κατέγραψε και ο χρυσός, με μία έκθεση της Standard Chartered στην οποία προβλέπεται άνοδος του στα 5000 δολάρια να έχει γίνει το θέμα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, η εταιρία προβλέπει πως ο ανοδικός κύκλος του χρυσού θα συνεχιστεί μέχρι το 2020, με τη μεγάλη ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα να αποτελούν, σε σημαντικό βαθμό, την αιτία της ανόδου της τιμής του.

Επιστροφή στο ΧΑ, όπου η συνεδρίαση της Τετάρτης θα γίνει στη σκιά της έκτακτης συνάντησης Παπανδρέου – Παπούλια, με τα σενάρια για ανασχηματισμό ή εκλογές να κυριαρχούν και με τους επενδυτές να παραμένουν σε αμυντική στάση, περιμένοντας την αποκρυστάλλωση της κατάστασης τόσο στο πολιτικό όσο και στο χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Ads

Στη διεθνή αγορά μετοχών η ημέρα ήταν ανοδική, με το Nikkei να κλείνει με κέρδη, την Ευρώπη να ακολουθεί και τους βασικούς δείκτες στις ΗΠΑ να ενισχύονται μέχρι αργά το βράδυ σημειώνοντας σημαντική άνοδο.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης