Υπό κατάληψη από την ισπανική πρωτοβουλία του Στόλου της Ελευθερίας, βρίσκεται η ισπανική πρεσβεία. Ισπανοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το κτίριο της πρεσβείας διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση απόπλου των πλοίων από τις ελληνικές αρχές. Εν τω μεταξύ, απολογείται σήμερα ο 68χρονος Αμερικανός πλοίαρχος του «Audacity of Hope» (Θάρρος της Ελπίδας), που συμμετέχει στο Στόλο της Ελευθερίας II για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής συνεχίζουν να εμποδίζονται από τις ελληνικές αρχές, όπως το καναδικό στην Κρήτη, 3 επιβαίνοντες του οποίου συνελήφθησαν εχθές. Από την άλλη, σε συμβολική κίνηση απόπλου προέβη το γαλλικό σκάφος στον Πειραιά. Το άλλο γαλλικό σκάφος, που δεν βρισκόταν σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα, απέπλευσε από την Κορσική και βρίσκεται σε διεθνή θαλάσσια ύδατα.

Ads

Σε διεθνή ύδατα το γαλλικό σκάφος Dignit Al Kamara

Το γαλλικό πλοίο Dignit Al Karama που συμμετέχει στο Στόλο της Ελευθερίας II έχει ξεκινήσει από την Κορσική . Πλέει σε διεθνή ύδατα και αναμένει τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου για να συνεχίσει προς τη Γάζα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) της άκρας αριστεράς Ολιβιέ Μπεζανσενό, ο οποίος επιβαίνει στο πλοίο «μια αντιπροσωπεία θα αποσταλεί στο Κε ντ’ Ορσέ (το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών) για να ζητήσει προστασία» για το πλοίο.

Εκτός του Μπεζανσενό, στο πλοίο επιβαίνουν ένα στέλεχος του γαλλικού συνδικαλιστικού κινήματος και η ακτιβίστρια και οικολόγος, μέλος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νικόλ Κίιλ-Νίλσεν.

Aπολογείται ο Αμερικανός πλοίαρχος

Ο Αμερικανός πλοίαρχος που απολογείται σήμερα, συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου και οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα Πειραιά. Ο εισαγγελέας του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα.

Ads

Κατάληψη της ισπανικής πρεσβείας

Έξω από την ισπανική πρεσβεία έχουν συγκεντρωθεί Ισπανοί ακτιβιστές, των οποίων τα πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας της απαγόρευσης από πλου των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρεσβείας, τέσσερα άτομα βρίσκονται εντός της πρεσβείας και απαιτούν από την ισπανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην ελληνική, ώστε να αποπλεύσουν τα καράβια που βρίσκονται στα ελληνικά λιμάνια με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Όπως τονίζεται από το γραφείο Τύπου της πρεσβείας, η κίνηση των Ισπανών πολιτών είναι συμβολική.

Συλληφθέντες του καναδικού πλοίου στην Κρήτη

Τη Δευτέρα το καναδέζικο πλοίο Ταχρίρ επιχείρησε να φύγει από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη αγνοώντας την απαγόρευση απόπλου, όμως το εμπόδισε το λιμενικό. Συνελήφθη ένας Καναδός και ένας Αυστραλός ακτιβιστής καθώς και η ιδιοκτήτρια του σκάφους. Είχαν προσπαθήσει με κανό να καθυστερήσουν την έξοδο του λιμενικού σκάφους από το λιμάνι του Αγ. Νικολάου.

Συμβολικός απόπλους του γαλλικού πλοίου από τον Πειραιά

Την ίδια μέρα προχώρησε σε μια κίνηση συμβολικού απόπλου το γαλλικό πλοίο «Luise Michel» στο λιμάνι της Ζέας, παρουσία του Γάλλου κομουνιστή βουλευτή Jean-Paul Lecoq και του Παλαιστίνιου βουλευτή Mustapha Barghouti.

«Αυτή η συμβολική τελετή αναχώρησης είναι η τελευταία ελληνική εικόνα αυτής της εκστρατείας αλληλεγγύης. Όμως, προσοχή, αυτό δεν είναι το τέλος», δήλωσε ο Γάλλος κομμουνιστής βουλευτής Jean-Paul Lecoq.

Ο Παλαιστίνιος Mustapha Barghouti, από την πλευρά του, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή και αμερικανική συνενοχή» στο ζήτημα του αποκλεισμού της Γάζας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις και αποφάσεις πολιτικών τόσο των ΗΠΑ, όσο της Ε.Ε.

Οι ακτιβιστές, παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, δηλώνουν ότι δεν θα το βάλουν κάτω και δίνουν ραντεβού μεσοπέλαγα, προκειμένου να φθάσουν στη Γάζα έως την Πέμπτη, σύμφωνα με τα «Νέα»