Στην 23η ημέρα απεργίας πείνας βρίσκονται οι 237 μετανάστες που στεγάζονται στο κτίριο της Υπατίας στην Αθήνα και οι ακόμα 50 που στεγάζονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ενώ τα πρώτα προβλήματα υγείας να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους, πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους απεργούς. Σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτιρίου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα και παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Ειδικότερα, το μεσημέρι η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου του Ελληνικού παραρτήματος της διεθνούς Αμνηστίας, αναφέροντας πως θεωρούν ότι «έχει μερίδιο ευθύνης για την προάσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων». «Ο μεγαλειώδης αυτός αγώνας αποτελεί ορόσημο γύρω από το ζήτημα του μεταναστευτικού. Οι μετανάστες βάζοντας μπροστά το μόνο που έχουν, το σώμα τους και τη ζωή τους, προσπαθούν να κάνουν ορατή μια ύπαρξη που η κυριαρχία έχει εξοβελίσει στο χώρο της ανυπαρξίας. Διεκδικούν τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Ζητούν τη νομιμοποίησή τους και μια ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία», επισημαίνει η Κίνηση.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Υπατία από την Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων για την αλληλεγγύη στους Μετανάστες Απεργούς Πείνας. Εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στο Δημόσιο κ.α. εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στη συμβολή των οδών Οικονομίδη και Ρουσίδου. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών και μοίρασαν έντυπο υλικό στους υπαλλήλους και σε επιβάτες λεωφορείων της γραμμής.

Ads

Στο μεταξύ, δύο απεργοί πείνας, ηλικίας 23 και 25 χρόνων που μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα στην Παθολογική Κλινική εφημερεύοντος νοσοκομείου με επεισόδιο απώλειας συνείδησης, αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των μεταναστών.

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση-συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των απεργών πείνας, του κοσμήτορα της Νομικής σχολής του ΑΠΘ Ν. Παρασκευόπουλου, του αντιπροέδρου της ΕΕΔΑ Κ.Τσιτσελίκη, εκπροσώπου των Πρωτοβάθμιων σωματείων και μέλους της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας. Την Παρασκευή η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης οργανώνει νέα διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, ενώ την ίδια ημέρα στις 20:00, η ανοιχτή συνέλευση αγώνα Άνω Πόλης διοργανώνει εκδήλωση – ενημέρωση στο στέκι άνω πόλης. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των Β.Λέκκα, Δ. Ζερβουδάκη, «Υπόγεια Ρεύματα» και άλλων γνωστών καλλιτεχνών και το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 20:00 στην Κατάληψη – Φάμπρικά Υφανέτ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση- συζήτηση με θέμα: την απεργία πείνας των 300 και τους αγώνες των μεταναστών. Εισήγηση θα κάνει μέλος του φόρουμ μεταναστών Κρήτης και συνοδός των απεργών πείνας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο εκπρόσωπος των μεταναστών, που στεγάζονται στο ΕΚΘ ενημέρωσε ότι επέστρεψαν σήμερα από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», οι δύο μετανάστες που είχαν μεταφερθεί για εξετάσεις και συνεχίζουν μαζί με τους άλλους την απεργία πείνας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι απεργοί πείνας «δεν παρακινήθηκαν από κανένα κόμμα, ή άλλο οργανωμένο χώρο» και ότι «προχώρησαν μόνοι τους με δική τους απόφαση στην διαμαρτυρία τους». Πρόσθεσε ότι διανύουν «την τέταρτη εβδομάδα απεργίας πείνας» με αποτέλεσμα να «έχουν ήδη χάσει κατά μέσον όρο έντεκα κιλά» και αρκετοί «νοιώθουν ιλίγγους».