Κατάληψη στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών πραγματοποιούν από τα ξημερώματα μέλη του ΠΑΜΕ -που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται ωστόσο κανονικά, καθώς το επιτελείο του ΧΑ βρίσκεται ήδη σε εναλλακτικό σημείο πρόσβασης και θα τεθεί σε λειτουργία εφεδρικός μηχανισμός που επιτρέπει την διεξαγωγή των συναλλαγών ηλεκτρονικά.

Ads

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ , «λίγο μετά τις 6.30 το πρωί εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, συνδικάτα και νεολαία κρατώντας, πανό που έγραφαν “την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία” απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του χρηματιστηρίου, που εκφράζει την καταλήστευση του ιδρώτα των εργαζομένων, των ασφαλιστικών τους ταμείων και όλου του κοινωνικού πλούτου από μια χούφτα καπιταλιστές». Στόχος της κινητοποίησης είναι επίσης «να δουν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα, πού είναι τα χρήματα και πως τα ελλείμματα δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι».

Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Χρ.Κατσιώτης δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η κινητοποίηση, που γίνεται ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας, θα διαρκέσει ολόκληρη την ημέρα και στόχος είναι να μην πραγματοποιηθούν συναλλαγές.

«Γνωστή πρακτική και τακτική, που δεν βγάζει πουθενά», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ads

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, τονίζοντας, ωστόσο, πως «όλοι κρινόμαστε για το πώς συμπεριφερόμαστε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και ποια στάση κρατάμε ως προς το να βγούμε από τη μεγάλη κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας.

«Πρόκειται για μία κίνηση που αποφασίστηκε για μας, χωρίς εμάς. Αν κάποιοι νομίζουν, ότι είναι μία αποδοτική κίνηση, αυτό θα δείξει. Έχω την εντύπωση, ότι απέναντι στο θέλω μερικών δεκάδων ανθρώπων, καλό θα είναι, να αντιπαρατάξουμε τα θέλω εκατοντάδων εργαζομένων, που θέλουν να απεργήσουν ειρηνικά. Νομίζω ότι οι ενέργειες αυτές κρίνονται και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό που κάνει» δήλωσε σχετικά με την κατάληψη στο χρηματιστήριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Είναι προφανές, ότι τοποθετείται με διαχωριστικές γραμμές μέσα στους εργαζόμενους και διαιρεί τη δυναμική τους, δεν βοηθάει στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους» δήλωσε για το ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.