Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από το πρωί εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις και την εργασιακή εφεδρεία. Διευκρινήσεις για την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στους χρεωμένους ΟΤΑ της Αττικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση έδωσε, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωρικών, Χάρης Καστανίδης.

Ads

Σε συμβολική κατάληψη τελούν από το πρωί τα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ, επί της οδού Καρόλου καθώς και τον γραφείων του (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων) ΟΣΚΕ, από εργαζόμενους που αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης για τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και την εργασιακή εφεδρεία. Εν τω μεταξύ, το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Κοινωφελών Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Διευκρινίσεις Καστανίδη για την εφεδρεία στους ΟΤΑ

Ads

 

Διευκρινίσεις για την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στους χρεωμένους ΟΤΑ της Αττικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

 

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την εργασιακή εφεδρεία και τους ΟΤΑ, στο πλαίσιο εξυγίανσης των δήμων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο καθεστώς θα υπαχθεί ένας μικρός, σε πρώτη φάση αριθμός δήμων, κυρίως της Αττικής που λειτουργούν με υπεράριθμο προσωπικό. Το μέτρα, όταν θα εφαρμοστεί θα αφορά περίοπου 2.000 εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

 

Αρχικώς το υπουργείο θα ζητήσει οι πλεονάζοντες υπάλληλοι να μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες. Όμως, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, «αν κάποιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση».

 

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ, ξεκαθάρισε ότι η εφεδρεία στους δήμους θα γίνει μόνο εάν δεν προχωρήσουν οι μετατάξεις. «Η εργασιακή εφεδρεία επιδιώκει με ομαλό τρόπο τη μείωση του δυναμικού της δημόσια διοίκησης χωρίς να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο πολλοί άνθρωποι και δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση»  υποστήριξε.

 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλου επεσήμανε ότι ένα από τα μέτρα εξυγίανσης των δήμων είναι να μειωθεί το προσωπικό που τους επιβαρύνει και σημείωσε ότι είναι απόλυτα λογική η λύση να μετατεθεί το πλεονάζον προσωπικό από υπερχρεωμένους δήμους, σε δήμους που έχουν ανάγκη. «Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων» υπογράμμισε. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνησισε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος εννοούσε ότι αν εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις μετατάξεις, τότε θα εφαρμόσουμε την εφεδρεία. «Δεν έχει προκύψει θέμα εφεδρείας στους Δήμους» κατέληξε.

 

 

Νέες κινητοποιήσεις και από την ΑΔΕΔΥ;

 

 

Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, αντιδρώντας στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. 

«Οι χθεσινές ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα χρησιμοποιήσουν τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.