Στους τοκογλύφους στρέφει αρκετούς Έλληνες η δυσκολία προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό. Αν και επισήμως τα περιστατικά στη χώρα μας είναι ελάχιστα, στους δρόμους η τοκογλυφία καλπάζει –θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή όσων προσφεύγουν σε μεμονωμένους τοκογλύφους ή στο παρατραπεζικό τους δίκτυο.

Ads

«Εχουμε διαρκή κρούσματα τοκογλυφίας, από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα, ενώ είναι υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση και τη δημιουργία πλασματικών επιχειρηματιών, σήμερα στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία, η οποία υφίσταται όλη αυτή τη μεγάλη ζημιά» δηλώνει στην εφημερίδα «το Βήμα» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Εμμ. Κουμαντάκης. «Η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζει σε οικτρή κατάσταση και αδυνατεί να αποπληρώσει δάνεια και καθημερινές οικονομικές ανάγκες. Εκ των πραγμάτων, στρέφεται στην τοκογλυφία, ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλη έκταση τους τελευταίους μήνες. Συνάδελφοί μας έχουν ενοχληθεί από τοκογλύφους.Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη έκταση. Μιλάμε για δυσβάσταχτα επιτόκια που κυμαίνονται από 10% ως 12% μέχρι και 15% τον μήνα. Κάτι πρέπει να γίνει, ειδάλλως τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας» προσθέτει ο κ. Κουμαντάκης.

Ο τοκογλύφος συνήθως φροντίζει για την εξασφάλισή του με αξιόγραφα από το θύμα, τους εγγυητές ή τους πελάτες του. Εάν όμως εμφανιστούν προβλήματα αποπληρωμής, οι τόκοι συχνά αυξάνονται τόσο που ξεπερνούν το αρχικό κεφάλαιο. Το χρέος είναι δυνατό να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ή να δοθεί νέα ημερομηνία αποπληρωμής. Ωστόσο, ο τοκογλύφος μπορεί επίσης να προσφύγει σε δίκτυα εισπρακτόρων τα οποία απειλούν με βία ή την ασκούν για την απόσβεση του δανείου. Η πίεση στον οφειλέτη αυξάνεται σταδιακά. Ξεκινά με υπενθύμιση, συνεχίζεται με απειλές και καταλήγει σε χειροδικία ή ξυλοδαρμό. Σπάνια οδηγεί σε δολοφονία.

Τον τελευταίο χρόνο, πάντως, καταγράφηκαν περιστατικά με αιματηρή κατάληξη: Στις 4 Ιουλίου στην Εύβοια επιχειρηματίας πυροβόλησε και σκότωσε τρεις άνδρες, τους οποίους κατηγόρησε ως τοκογλύφους. Τον Μάιο μία γυναίκα από τη Γεωργία δολοφόνησε 70χρονη ομοεθνή της, καθώς της δάνειζε με τοκογλυφικά επιτόκια. Τον Φεβρουάριο επαγγελματίας από τη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκε σε ισόβια για φόνο τοκογλύφου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Κέρκυρα μία επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, έπειτα από εμπλοκή της σε κύκλωμα τοκογλυφίας.

Ads

Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα νύχια των τοκογλύφων, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές συμβουλές:
-Το θύμα, πρέπει αρχικά να καταγγείλλει τον τοκογλύφο στις Αρχές.
-Ο πολίτης πρέπει να εμπιστευτεί τα δικαστήρια και τις διαφανείς νομικές διαδικασίες.
-Το θύμα πρέπει να ζητήσει νομική συμπαράσταση και όχι μόνο.

Ένας πολίτης που έπεσε στα χέρια του κυκλώματος, διηγείται την ιστορία του στο «Βήμα»:

«Η τοκογλυφία είναι αναγκαίο κακό. Κανείς δεν θα σου δώσει λεφτά με το ζόρι. Εσύ πας με φορτικότητα να τα πάρεις. Μετά όμως φτάνει ο καιρός και αυτός που σου τα έδωσε πρέπει να τα πάρει. Εμένα, κανένας δεν ήρθε να μου πει “πάρε”. Εγώ παρακαλούσε και ικέτευα για να κάνω τη δουλειά μου. Όμως, τα λεφτά του τόκου γεννάνε σαν τα ποντίκια. Είναι ξυπνητά και δεν κοιμούνται ποτέ». Η διήγηση ανήκει σε θύμα της τοκογλυφίας που χρειάστηκε δύο δεκαετίες συνεχών αγώνων για να ξεμπερδέψει.

«Είναι φύσει αδύνατον να αποπληρώσεις τα χρωστούμενα. Οπότε μοιραίως θα ακολουθήσεις το γνωστό δρόμο. Συνήθως στα δικαστήρια, και άλλοτε σε “δυναμικές” λύσεις. Στη “μαύρη” αγορά δίνουν πολλά λεφτά. Από αυτά ούτε το 2% δεν μαθαίνονται» τονίζει. «Ταλαιπωρήθηκα 20 χρόνια στα δικαστήρια. Μου έχουνε φάει μόνο οι δικηγόροι και τα δικαστήρια 15 εκατ. δραχμές σε τιμές 1980. Τώρα ξεμπέρδεψα από αυτά,όμως έχασα τα χρόνια μου. Αν μπορεί κανείς να το αποφύγει αυτό, 100% να το κάνει. Ειδάλλως, ό,τι τον φωτίσει ο Θεός» υπογραμμίζει.

«Το να βρεις λεφτά είναι ευκολότατο, διότι σε κάθε κύκλο είναι γνωστά τα πρόσωπα. Κάθε κλάδος έχει το δικό του. Βέβαια, σου δίνει λεφτά που είναι του εμπορίου και όχι δικά του. Κι αυτός δανεικά τα έχει. Πέρα από τα λεφτά και τον χρόνο το ψυχοφθόρο κόστος είναι το χειρότερο. Σου φεύγει το αίμα από πάνω σου. Δεν αποδίδεις στη δουλειά σου, δεν ψάχνεις να την κάνεις καλύτερη, γιατί σκέφτεσαι μόνο τους τόκους.Εμένα όμως δεν με κυνηγούσε ο έμπορος που του χρωστούσα, αλλά το κράτος γιατί λήγανε οι επιταγές ανεξόφλητες. Το κράτος πάει με τον τοκογλύφο» διηγείται.

«Απαλλάχθηκα από όλους αυτούς, όταν στράφηκα νομικά εναντίον τους και τους έκανα μηνύσεις, ζητώντας τους να μου αποδείξουν από πού τους τα χρωστάω.

Με τα δικαστήρια και με τους συμβιβασμούς μπόρεσα και ξεγλίστρησα. Πλήρωσα όμως πολλά λεφτά στον δικηγόρο και για την εξαγορά της φυλακής. Ζεστά λεφτά…» λέει.

«Οταν ξεκινάς με τόκο 4% τον μήνα, έχεις πληρώσει πάνω από το μισό κεφάλαιο στον χρόνο. Με τα σημερινά επιτόκια φτάνει ο άλλος στο 96% του κεφαλαίου σε μία χρονιά. Έχεις πάρει 100.000 και χρωστάς 1.000.000! Δεν βρίσκεις άκρη και σε καμία περίπτωση δεν θα τα ξεπληρώσεις» καταλήγει.