Την ανησυχία τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα εξέφρασαν οι ελεγκτές της τρόικας, που συναντήθηκαν σήμερα με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών. Οι ίδιοι επισήμαναν προς τον υπουργό Οικονομικών ότι η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις φόρων, αλλά σε εκτεταμένες στρεβλώσεις και στον ελλιπή ανταγωνισμό στην αγορά.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

Παράλληλα, πηγές του υπουργού Οικονομικών ανέφεραν πως υπάρχει και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (- 2,4%).

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οι ελεγκτές της τρόικας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την αύξηση των εσόδων κατά 6%, την οποία απέδωσαν στο μέτρο της συλλογής των αποδείξεων που φαίνεται να αποδίδει παραπάνω από το αναμενόμενο.

Ads

Οι ενστάσεις τους επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην αύξηση του πληθωρισμού, όπου ο στόχος είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η εξέλιξη θεωρείται αναμενόμενη, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί, των υψηλών τιμών καύσιμου και λόγω του ότι η αγορά δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί σε συνθήκες ύφεσης, π.χ. δεν έχουν ακόμη μειωθεί τα ενοικιοστάσια. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για το έλλειμμα διότι ο παρανομαστής μέτρησής του είναι το ΑΕΠ και η μεγαλύτερη ονομαστική του αύξηση (δηλαδή πραγματική συν πληθωρισμός) φέρνει πιο κοντά τον φετινό δημοσιονομικό στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 5,5% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την τρόικα συντηρεί και εντείνει τις ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η πορεία των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή των νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων καθώς φοβούνται μήπως το όφελος από τη συγκράτηση δαπανών στα υπουργεία ανατραπεί πλήρως από αυτό το πεδίο.

Στη συνέχεια, κατά τη συνάντηση των ελεγκτών με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας, η κ. Λούκα Κατσέλη απέδωσε την έκρηξη του πληθωρισμού στην αύξηση των έμμεσων φόρων. Η αύξηση στους έμμεσους φόρους συνέβαλε, μόνο κατά τον προηγούμενο μήνα, στην κατά 4% αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών, ενώ τα δομικά προβλήματα στην αγορά αποτέλεσαν την αιτία για την κατά 1,3% αύξηση των τιμών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Παρασκευή, 18/06/2010, αφού προηγουμένως συλλέξουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία από υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και τράπεζες. Αργότερα, σήμερα, θα έχουν συναντήσεις και στην τράπεζα Ελλάδος και το απόγευμα νέα συνάντηση θα έχουν στον υπουργό οικονομικών.

Αύριο, θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το υπουργείο οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Μεθαύριο, Τετάρτη θα επισκεφθούν την εθνική τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Tέλος την Πέμπτη επισκεφθούν και πάλι τη τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.540,69 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,81%.

Κομισιόν: «Θετική η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας»

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Διαβάστε επίσης: Θερινό «διαγώνισμα» για την ελληνική οικονομία