Χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών Pulse-RC και Alco για τον «Τύπο της Κυριακής» και το «Πρώτο Θέμα» αντίστοιχα. Ελαφρύ προβάδισμα της ΝΔ δείχνει η Pulse ενώ αντίθετα η Alco δείνχει οριακό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σχηματίζεται.

Ads

Pulse

23,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό ή θα απέχει από την ψηφοφορία ενώ στην αδιευκρίνιστη ψήφο προστίθεται και το 7,5% των αναποφάσιστων.
Η ΝΔ συγκεντρώνει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ένα 19,5% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 19%. Το ΚΚΕ προτιμά το 9%, τον ΛΑ.Ο.Σ το 5,5%, και τον ΣΥΡΙΖΑ το 4%. Μάχη για την είσοδο στο Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα έδιναν σε περίπτωση εκλογών οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Άρμα Πολιτών με 2% το καθένα.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού επαναλαμβάνεται το φαινόμενο υψηλού ποσοστού για τον «κανέναν» με 56%. Ανάμεσα στο Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχει «νικητής» μιας και οι δύο συγκεντρώνουν από 20,5% ο καθένας.

Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ζητά το 74% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, το 76% εκτιμά πως τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Από την άλλη, πρόωρες εκλογές δεν θέλει το 54%.

Ads

Alco

Σε αντίθεση με την Pulse-RC, η Alco δίνει μικρό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 20,7% και η ΝΔ 20,4%. Χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με την Pulse, παίρνει και το ΚΚΕ με 7,9%. Ο ΛΑ.Ο.Σ συγκεντρώνει 5,6%. Οριακά αγγίζει το κατώφλι εισόδου στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%. Εκτός μένουν η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%, οι Οικολόγοι με 2% ενώ το Άρμα Πολιτών «κατακρημνίζεται» στο 1,1%.

Ότι δεν θα δεχθεί να πληρώσει νέους φόρους για την αύξηση των δημόσιων εσόδων δηλώνει το 82% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Το 62% φοβάται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει αδυναμία στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Επτά στους δέκα, επίσης, πιστεύουν πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι λάθος. Με τη στάση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνεί το 43% ενώ ο 40% διαφωνεί.

Διαφωνεί απόλυτα με την πώληση δημόσιας γης και ακινήτων το 68%. Με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν συμφωνεί το 54% και με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ το 60%.