Κατά 31% μειώνει το κονδύλι για τους παιδικούς σταθμούς ο δήμος Αθηναίων, την ίδια στιγμή που δίνει πρόσθετη επιχορήγηση στον δημοτικό Αθήνα 9,84. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά συζήτηση επί της ουσίας για τα οικονομικά που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση Καμίνη δεν έγινε, καθώς ο Ν. Κακλαμάνης περιορίστηκε στην ανακοίνωση των περικοπών σε συγκεκριμένους τομείς.

Ads

Υπερχρεωμένος ο δήμος, ενημερώνει ο Κακλαμάνης

Στην εν λόγω συνεδρίαση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», ο Ν. Κακλαμάνης ενημέρωσε το συμβούλιο για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος. Συγκεκριμένα, ο δήμος Αθηνάιων έχει ενταλματοποιημένες οφειλές σε διαφόρους πιστωτές-προμηθευτές συνολικού ύψους 36,2 εκατ. ευρώ. Ακόμη, από το τελευταίο δάνειο που σύνηψε με την τράπεζα Πειραιώς θα λάβει μόνο τα 10,5 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. συνολικό ποσό δανείου, καθώς η τράπεζα θα παρακρατήσει τις οφειλές προς την ίδια.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο το πότε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και άλλους τομείς θα πληρωθούν δεδουλευμένα και υπερωρίες.

Ads

Λιγότερα χρήματα για παιδικούς σταθμούς, ακόμη περισσότερα στον 9.84

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην συνεδρίαση αυτή έντονη ήταν η λεκτική, αλλά και έγγραφη, διαμαρτυρία της προέδρου του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Ήρας Βαλσαμάκη, για την παρακράτηση του 31% της εγκεκριμένης επιχορήγησης για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για 87 παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι φροντίζουν 5.500 παιδιά.

«Δεν μπορώ να πληρώσω υπερωρίες εργαζομένων… Δεν έχω χρήματα για τις κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ κι αυτό έχει και ποινικές συνέπειες» είπε παίρνοντας το λόγο η κα Βαλσαμάκη. Η ίδια είχε αποστείλει σχετική επιστολή και το παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, που το ποσό που θα λάβουν οι παιδικοί σταθμοί μειώνεται, ο Αθήνα 9,84 θα λάβει έξτρα επιχορήγηση ύψους 4.8 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που θα διατεθούν για αποζημιώσεις – αμοιβές εργαζομένων, αλλά και για… τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του σταθμού. «Χρειαζόμαστε 1,2 εκατομμύριο για να εξοφλήσουμε τις περσινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και να δώσουμε προκαταβολή για τις φετινές», δικαιολόγησε το έξτρα κονδύλι ο πρόεδρος του σταθμού Α. Καφέζας.

Τελικά, πάντως, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψηφίστηκε από τους λιγοστούς παρισταμένους συμβούλους, ενώ η κα Βαλσαμάκη είχε αποχωρήσει. Κι ας ζήτησε ο Φ. Προβατάς, μέλος της παράταξης Καμίνη, να μη ληφθούν αποφάσεις γιατί θα αναζητηθούν ευθύνες.