Ads

Νέο ιστορικό υψηλό στις 456 μονάδες βάσης σημείωσε σήμερα το spread, μετά τη διαμόρφωση του στις 412 μονάδες χθες. Υποχώρησε ωστόσο μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα (βρίσκεται στις 429 μονάδες στις 18:00). Η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται κοντά στο 7,38%. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει το κλίμα δυσπιστίας που διαμορφώθηκε μετά τη φημολογία για πρόθεση απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ερχόμενη αντιμέτωπη με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε πτώση άνω του 4% και έκλεισε με πτώση 3,11%. Στο 1.3308 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών σκαρφάλωσε στις 453,3 μονάδες βάσης, νέο αρνητικό ρεκόρ, από 423 την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει τώρα 448.500 ευρώ.

Tρισέ: Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας

Ads

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα επανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της αύξησης των spreads των ελληνικών ομολόγων. «Δεν σχολιάζω ποτέ τα spreads», ανέφερε.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ανέφερε πως είναι αποκλειστικά στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης η ενεργοποίηση του και πως δεν μπορεί να μεσολαβήσει κάποιο άλλο όργανο αλλά απλώς να το ζητήσει η χώρα. Τόνισε πως το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, θα εξαρτηθεί από τις χώρες που θα δώσουν τα χρήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Επίσης, ανακοίνωσε τις αλλαγές των κανόνων δανεισμού από την ΕΚΤ, που λειτουργούν ευνοϊκά για την Ελλάδα, αλλά -όπως τόνισε – και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον πρόβλημα.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 ένα νέο σύστημα κλιμακωτής αξιολόγησης των ομολόγων που θα δέχεται ως εχέγγυα για την παροχή δανείων. Αρνήθηκε ωστόσο ότι η ΕΚΤ άλλαξε για χάρη της Ελλάδας τους κανόνες της και πρόσθεσε ότι είχε συμφωνηθεί από καιρό να αλλάξει το πλαίσιο αυτό.

Παράλληλα, στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ.

Διάψευση Αρσένη για εμπλοκή του στις διαρροές

Τα περί εμπλοκής του στις διαρροές για την οικονομία διέψευσε σήμερα ο Γεράσιμος Αρσένης, σχολιάζοντας αναρτήσεις στο διαδίκτυο που τον παρουσίαζαν ως υπεύθυνο διαρροών. «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα περί εμπλοκής μου στις διαρροές για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για γελοιότητες και κακόβουλες αθλιότητες. Οι ανυπόστατες αυτές διαρροές, εκτός από τις εμφανείς σκοπιμότητές τους, αποδεικνύουν και την πλήρη άγνοια της διεθνούς οικονομικής πρακτικής που έχουν οι εμπνευστές τους» δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Σημειώνεται ότι σύγχυση επικράτησε μετά από δημοσίευμα που έκανε λόγο για πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να απεμπλέξει το ΔΝΤ από τον μηχανισμό στήριξης – παρόλο που διαψεύστηκαν τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξελίξεις προκάλεσαν την εκτίναξη των spread αλλά και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε, αναφερόμενος στον Γ. Αρσένη, ότι πρόκειται για προσωπικότητα που έχει προσφέρει στον τόπο και δεν πρέπει να στοχοποιείται.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει ποιος έκανε την ανώνυμη «δήλωση» σε γερμανική ιστοσελίδα, που ανέβασε τα spreads, απάντησε ότι «πρέπει να είναι υπουργός ή σύζυγος υπουργού». Σε ερώτηση αν εννοεί τον Γεράσιμο Αρσένη, απάντησε πως ο κ. Αρσένης δεν είναι ο μόνος σύζυγος υπουργού και πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι να πει η κυβέρνηση ποιος έκανε τη δήλωση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά πώς είναι δυνατό με τρεις λέξεις κάποιος να ανεβάζει τα spreads κατά 50%.

Fitch και Nomura υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης

«Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει βοήθεια», επισημαίνει σε έκθεση του ο χρηματοοικονομικός οίκος Nomura. Η άποψη μας μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει ο αναλυτής που υπογράφει την έκθεση, ήταν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spread χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιαδήποτε, βοήθεια ωστόσο οι συνθήκες πλέον οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση. Ωστόσο, ο οίκος συνεχίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Παράλληλα, αναλυτής της Fitch Ratings είπε στο Reuters ότι έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης. «Εξαρτάται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και τη στήριξη, δεν νομίζω ότι το θέμα μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε αυτή την κίνηση λόγω του ότι τα spread κινούνται σε υψηλά επίπεδα και ό,τι κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα στερούνται διαφάνειας σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση αναλυτή της Standard & Poor’s πολύ μικρός εξακολουθεί να είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμη και στα επίπεδα αξιολόγησης BBB+ που βρίσκεται σήμερα. Το ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστεί στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και εφόσον η κυβέρνηση παρεκκλίνει του σχεδίου της, τόνισε.

Δεν συζητά η κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση ή ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γ. Πεταλωτής αποσυνέδεσε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού από το «ξέφρενο ράλι των επιτοκίων» και διέψευσε ότι υπάρχει διαρροή από την κυβέρνηση, περί χρεοκοπίας της χώρας, που τροφοδότησε το παιχνίδι των κερδοσκόπων.

FT: «Σπιράλ θανάτου» το χρέος για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταθέσεις συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ έφυγαν από τη χώρα μας κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ποσό αντιστοιχεί στο 4,5% των καταθέσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, η εφημερίδα σχολιάζει τα υψηλά επιτόκια με τα οποία συνεχίζει να δανείζεται η χώρα μας μετά την απόφαση της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για υιοθέτηση μηχανισμού στήριξης, καταδεικνύοντας την πρόωρη ενεργοποίηση τους ως τη μοναδική διέξοδο της χώρας μας από το «δυσοίωνο σπιράλ θανάτου» του χρέους της.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau, η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) φέρεται σε εσωτερικό έγγραφο εργασίας της, να εκφράζει τον σκεπτικισμό της όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, όσον αφορά τη σταθερότητα τη ευρωζώνης.

ΙΟΒΕ: Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Κατά 3,2 μονάδες υποχώρησε για δεύτερο μήνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 69,6 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και στις Κατασκευές και ηπιότερη στις Υπηρεσίες ενώ στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η Βιομηχανία είναι ο μόνος τομέας όπου οι προσδοκίες δεν επιδεινώνονται τον Μάρτιο.

Τα νέα φορολογικά και λοιπά δημοσιονομικά μέτρα φαίνεται να είναι οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την ψυχολογία της αγοράς.