Σημαντικές αλλαγές προβλέπει το «επικαιροποιημένο κείμενο» του μνημονίου στην αγορά ενέργειας και εργασίας, στο φορολογικό και στις μεταφορές. Εν τω μεταξύ η Κομισιόν ζητά νέες περικοπές δαπανών, ύψους 4 δις, ως «αντιστάθμισμα στην υστέρηση εσόδων», που σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσίασαν αύξηση 4,1% το πρώτο επτάμηνο του 2010, αλλά απέχουν κατά πολύ από τον ετήσιο στόχο του 13,7%.

Ads

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, στην αγορά ενέργειας, στο φορολογικό και στην αγορά εργασίας προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα προβλέπει διεύρυνση των πεδίων εφαρμογής του ΦΠΑ, στον οποίο θα υπαχθούν και οι υπηρεσίες που μέχρι σήμερα εξαιρούνται από αυτόν, μεταφορά του 1/3 των αγαθών και των υπηρεσιών στο συντελεστή του 23%, ενεργοποίηση των τεκμηρίων για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, συνέχιση της εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς για τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, πάγωμα των συντάξεων, μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δις στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την εφαρμογή του ποσοστού 1 προς 5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, μειώσεις σε μισθούς και θέσεις εργασίας στον ΟΣΕ, κατάργηση «ζημιογόνων» δρομολογίων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ads

Σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρεται ότι θα υπάρξει διαχωρισμός των υδροηλεκτρικών εργοστασίων από τη ΔΕΗ και άνοιγμα σε ιδιώτες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ υιοθετείται και σχέδιο με το οποίο «θα δίνεται η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα». Επίσης προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων και πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012. Τέλος προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο τομέα της υγείας προβλέπεται εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια).

Το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με τη σχετική νομοθεσία να προβλέπει μειωμένες υπερωριακές αποδοχές, υπερίσχυση των εταιρικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και έναντι των συμβάσεων επαγγελματικών ενώσεων, αλλά και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.

Επίσης θα αποσυρθεί η διάταξη που επιτρέπει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ενώ η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες θα επεκταθεί στον ένα χρόνο και στη διαιτησία πλέον θα μπορεί να προσφύγει καθένα από τα δύο μέρη.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή σχετικά με τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011, «θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011».

Τέλος στο «επικαιροποιημένο κείμενο» σημειώνεται ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, με «πρώτο βήμα την άρση των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών».

Νέες περικοπές δαπανών ζητά η Κομισίον

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μοιάζουν προς το παρόν επαρκή ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 … υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος των δαπανών παραμείνει πολύ αυστηρός οδηγώντας σε συνολικές κρατικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ κάτω από τα σχέδια, ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα όπως αναφέρεται «καθώς εντείνεται η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αναμενόμενη ανάκαμψη ίσως να μην αρκεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάιο για τα ετήσια έσοδα του κράτους». Καταλήγοντας, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «αν τα μέτρα εφαρμοστούν εγκαίρως και αυστηρά, η διόρθωση του ελλείμματος έως το 2014 είναι εφικτή».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι «η μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα σε άλλους τομείς είναι ένας κινούμενος στόχος εάν αποδειχθούν υψηλότερα τα έσοδα ή η μείωση των δαπανών, το ποσό των 4 δισ. θα μειωθεί αναλόγως».

Κάποιες ώρες αργότερα ο Αμαντέου Αλταφαζ, ανατρέποντας τις αρχικές του δηλώσεις, διευκρίνισε ότι η επιπλέον μείωση των τεσσάρων δις στις δαπάνες που χρειάζεται για την αντιστάθμιση της υστέρησης των εσόδων, «θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα εάν η χώρα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς» και επισήμανε ότι η Κομισιόν δεν ζητάει νέες μειώσεις δαπανών από την Ελλάδα.

Μείωση ελλείμματος και υστέρηση εσόδων

Κατά 39,7% μειώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Ο ετήσιος στόχος μείωσης είναι 39,5%. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% όταν ο ετήσιος στόχος ήταν 13,7%. Υπενθυμίζεται ότι χτες η Κομισιόν ενέκρινε τη δεύτερη δόση του δανείου, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα από την αύξηση των έμμεσων φόρων καταγράφονται και στις εκθέσεις των επικαιροποιημένων κειμένων για το Μνημόνιο Συνεννόησης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, υποχώρησε στα 12,1 δισ. ευρώ από 20,05 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 και κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου επταμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί, πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2010.

Ακόμα, σύμφωνα με το υπουργείο, ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του Δημοσίου, αλλά και στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 5,5%.Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά 23,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για περικοπές δαπανών και προϋπολογισμό