Στη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή της τρόικας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεγάλων φοροφυγάδων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια στιγμή που ξεκινά ο φορολογικός διάλογος με επίκεντρο-μεταξύ άλλων- το διαρκή χαρακτήρα του αδικήματος της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο του υπουργείου, πάντως, βρίσκονται οι «μεγάλοι φοροφυγάδες», οι οποίοι και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ads

Το νέο νομοσχέδιο και η επιτροπή με τη συμμετοχή της τρόικας

Το νομοσχέδιο το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπει, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά, την αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμα και φόρο εισοδήματος, καθώς και τον συμψηφισμό φόρου με φόρο. Ακόμα, αναμένεται να τεθεί ως στόχος το χρονικό διάστημα των 6 μηνών γι την εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει καταλήξει στη διατήρηση της διάταξης σχετικά με το αυτόφωρο, το οποίο όμως δεν θα γίνεται από το πρώτο ευρώ μη αποδιδόμενου φόρου, αλλά από ένα μεγαλύτερο ποσό και ανάλογα με το χρόνο κατά τον οποίο ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη του. Ακόμη, να είναι το αδίκημα της φοροδιαφυγής από ΦΠΑ και της μη εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών διαρκές αδίκημα, συζητά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, τέλος, ιδρύεται στο υπουργείο τμήμα διεθνούς συνεργασίας με στόχο τον έλεγχο των περιουσιών, κινητών και ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ακολουθήσει την Τετάρτη διευρυμένη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ώστε να υπάρξουν προσαρμογές όπου κριθεί απαραίτητο.

Στο στόχαστρο οι μεγάλοι οφειλέτες

Να διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία και την ίδια στιγμή να χρωστά στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, βρέθηκε ένας στους 10 φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντοπίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Τα άτομα αυτά το επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τη διαδικασία της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Μέσα στο 2010, στοχευμένες διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΓΠΣ, έδειξαν 2.702 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι είχαν στο όνομά τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή χρωστούν στο Δημόσιο 77,5 εκατ. ευρώ. Από τους συγκεκριμένους οφειλέτες, μετά τις ειδικές προσκλήσεις που έστειλαν οι κατά τόπους Εφορίες, 1.514 προχώρησαν σε ρύθμιση ή εξόφληση χρεών ύψους 29 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων διατάχθηκε να εφαρμοστεί σε 243 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους παρά το γεγονός ότι με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν προκύψει τα εξής:

Εντοπίστηκαν 990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 6,7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία στις περιοχές Μυκόνου ή/ και Σαντορίνης αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκατ. ευρώ. Για 11 από αυτούς υπάρχει δικαστική αναστολή είσπραξης, για 15 άλλους έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, δύο νέες κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Εντοπίστηκαν 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανόμενων καταστημάτων στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας, αντικειμενικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ. Για οκτώ από αυτούς έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, ολοκληρώθηκαν οκτώ νέες κατασχέσεις και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού. Εντοπίστηκαν 90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,9 εκατ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας και με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ. Για εννέα έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, για 14 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης και για 13 εκδόθηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού. Εντοπίστηκαν 561 κληρονόμοι με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκατ. ευρώ προερχόμενες και από φόρο κληρονομιάς και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Για 49 οφειλέτες έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 16 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

Εντοπίστηκαν 547 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 9 εκατ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ συνολικής αξίας 919 εκατ. ευρώ. Για 75 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 24 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

Εντοπίστηκαν, τέλος, 235 φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 εκατ. ευρώ (ένας μόνο οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκατ. ευρώ σε αναστολή για μέρος της οφειλής του). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 144 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,4 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 49 ρύθμισαν τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 0,8 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,1 εκατ. ευρώ.