Αξιώσεις για αυξήσεις στις αποδοχές τους δεν έχουν τελικά μόνον οι συνταξιούχοι βουλευτές. Μέχρι το 2008, 284 αγωγές από βουλευτές υποβλήθηκαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας ο καθένας 250.000 ευρώ και ζητώντας αυξήσεις ανάλογες με τις αποδοχές των δικαστών των ανωτάτων δικαστηρίων.

Ads

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας εκκρεμούν 284 αγωγές που αιτούνται βουλευτικές αποδοχές ανάλογες με τους μισθούς των δικαστών. Έχουν εκδοθεί έως τώρα δύο αποφάσεις θετικές στα αιτήματα των βουλευτών ενώ άλλες τρεις ήταν αρνητικές.

Κανείς από τους βουλευτές που έχουν υποβάλει τις αγωγές δεν έχει μέχρι τώρα παραιτηθεί από τις εν λόγω αξιώσεις. Τα ονόματα τους δεν μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας εξαιτίας του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι ενώ στη Βουλή υπήρξε ομόφωνη καταδίκη για τα αναδρομικά στις συντάξεις, δεν υπήρξε καμία αναφορά για τις δικαστικές διεκδικήσεις σχετικά με τις αυξήσεις των βουλευτικών μισθών.

Ads

Οι προσφυγές, τώρα, των 400 περίπου συνταξιούχων βουλευτών διεκδικούν συνολικά το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ζητώντας και αυτοί να εξισωθούν με το καθεστώς των αποδοχών των δικαστών. Δηλαδή, ο καθένας ζητά περίπου 200.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην «Ελευθεροτυπία», ζητούν:

-Τα αναδρομικά των δικαστών με τη ρύθμιση τις περιόδου 2003-2007.
-Προσαυξήσεις, που δόθηκαν με την υπουργική απόφαση του 2008.
-Την επιπλέον αμοιβή του προέδρου του Αρείου Πάγου στο ανώτατο δικαστήριο.

Στηρίζουν τα αιτήματά τους στο Ζ΄ ψήφισμα της αναθεωρητικής Βουλής του 1975, το οποίο ανέφερε ότι οι αποδοχές των βουλευτών πρέπει να εξισώνονται με εκείνες των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων.

Μόνον η οικογένεια Πλασκοβίτη έχει παραιτηθεί από τα αναδρομικά μέχρι τώρα.