Η Κέρκυρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πολλών εστιών που καίνε το νησί από το απόγευμα, με ανέμους 5 μποφόρ να μη “βοηθούν” το έργο της πυροσβεστικής

Ads

Οκτώ εστίες έχει η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κέρκυρα με κυριότερες στις περιοχές Τρουμπέτα, Λάκωνες, Αλλειματάδες και Μακράδες. Στους Λάκωνες είναι πλησίον οικισμού.

«Μάχη» με τη φωτιά δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα, αποτελούμενες από 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Επιπλέον, για ενίσχυση στην κατάσβεση,
τέσσερα οχήματα κατευθύνονται από την Ήπειρο προς στην Κέρκυρα, τέσσερα από τη δυτική Μακεδονία, δύο από τη δυτική Ελλάδα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής εκ των οποίων το ένα έρχεται από την Αθήνα με C130 μαζί με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
των ανδρών της Πυροσβεστικής, πρόκειται για εμπρησμό. Ο δήμαρχος Κερκυραίων, Γιάννης Τρεπεκλής, μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε επίσης, ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στο σύνολο του νησιού, αφού οι φωτιές έχουν ξεσπάσει από τον βορρά έως τον νότο.

Στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής προσήχθη και ανακρίνεται 60χρονος ο οποίος βρέθηκε να έχει στην μοτοσικλέτα του δοχείο με βενζίνη και στουπί. Σημειώθηκαν ακόμη 3 προσαγωγές, ενώ στο χωριό Κυνοπιάστες, κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εντοπίστηκε ένα μασούρι με σπίρτα.

Ads

Φωτιά και στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη και στα Λαγκαδάκια της Ζακύνθου, όπου επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και τρία αεροσκάφη. Είναι η δεύτερη δασική πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, μετά την φωτιά στην περιοχή Βολίμες που τέθηκε υπό έλεγχο τη νύχτα.