Τη στάση των βουλευτών του εξήρε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως επεσήμανε έκανε το πατριωτικό της καθήκον. Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ για μηδενιστική κριτική προς την κυβέρνησή του, τονίζοντας παράλληλα ότι κατάφερε να διασφαλίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των ταξί, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με κανόνες είναι σταθερή. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διάλογος για το ζήτημα και απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες για συνεργασία, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης.

Ads

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για τη στάση των βουλευτών του, οι οποίοι όπως υπογράμμισε, αγνόησαν τις απειλές και τίμησαν τον όρκο τους να στηρίξουν την πατρίδα, γυρίζοντας την πλάτη στην προσπάθεια ετερόκλητων δυνάμεων να προκαλέσουν χάος.

«Είμαι υπερήφανος για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για τη δική σας επιλογή και τη δική μας στάση», τόνισε ο κ. Παπανδρεου και μίλησε για άλλο πρότυπο πολιτικής λειτουργίας. Όπως υποστήριξε, οδηγός στη στάση ενός πολιτικού δεν μπορεί να είναι το να ευχάριστος στους εκλογείς του, αλλά να λαμβάνει και δύσκολες αποφάσεις που συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στο γενικό συμφέρον. Χαρακτήρισε, επιπλέον, καθοριστική τη συμβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, χωρίς όπως είπε, αυτό να αποτελεί κολακεία. «Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις δυσκολίες, κάναμε αυτό που έπρεπε και ήταν σειρά τους να ανταποκριθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, δήλωσε ότι διασφαλίστηκαν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών. Μιλώντας δε, για το ζήτημα της συναίνεσης, ο κ. Παπανδρέου στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τη ΝΔ για μηδενιστική κριτική «στη φωτιά που, όπως είπε, εκείνοι έβαλαν». Και όχι μόνο αυτό, συμπλήρωσε, αλλά την ώρα της μάχης, έριξαν και λάδι στη φωτιά, ποντάροντας στην αποτυχία.

Ads

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ταξί και για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων: «Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με συντεχνίες» ανέφερε. «Αυτή είναι η συνεπής στάση απέναντι σε μία κοινωνία την οποία το πολιτικό σύστημα είχε εθίσει σε μία ωραιοποίηση της πραγματικότητας» υποστήριξε. Ξεκαθάρισε δε πως «είναι σταθερή η θέση μας για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με κανόνες», διαβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διάλογος και απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες για συνεργασία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης, διεμήνυσε.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε καθοριστικές τις αποφάσεις της Ε.Ε. για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας οι αποφάσεις του Ε.Ε. Όπως σημείωσε, έστω και με καθυστέρηση η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να συμπεριφερθεί σαν μία οικονομική και πολιτικη δύναμη και να προστατέψει την αξιοπιστία των κρατών-μελών της. «Από την αρχή, τόνισα την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης» επισήμανε. «Η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο πολιτική, ξεφεύγει από τη μορφή μίας απλής νομισματικής ένωσης», τόνισε και μίλησε για την «αφοσίωση όλων στο κοινό νόμισμα», αλλά και την «πολιτική βούληση να παρέμβουμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επικίνδυνης συμπεριφοράς των οίκων».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά ο ΣΑΤΑ

Εκ μέρους του ΣΑΤΑ, ο πρόεδρός του εκτίμησε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα των ταξί είναι προς το μέρος των ιδιοκτητών ταξί. Η Ομοσπονδία, μάλιστα, έστειλε fax στο πρωθυπουργικό γραφείο, ζητώντας συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Λυμπερόπουλος υπογράμμισε πάντως ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, σημειώνοντας: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του για να μην γίνουν επεισόδια». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία έχει βάλει δικηγόρους να ερευνήσουν όλα τα ενδεχόμενα και να καταθέσουν αγωγές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προτάσεις του υπουργού, Γιάννη Ραγκούση.

Tο υπουργείο Μεταφορών, από την άλλη, επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα εφαρμοστεί και ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις προτάσεις του. Τέλος, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν την απεργία και να προσέλθουν στον διάλογο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «δεν πρόκειται να υποκύψει σε συντεχνίες».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

«Μπορεί να πήραν μια ανάσα οι τράπεζες. Ο λαός, πάντως, ανάσα δεν πήρε. Έγινε κούρεμα του χρέους και οι ομοϊδεάτες σας οικονομολόγοι λένε ότι θα έρθει και νέο κούρεμα το 2014. Η συμφωνία έγινε διότι υπήρξε συμβιβασμός Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτός ο συμβιβασμός», σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Για επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης έκανε λόγο ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Συνασπισμού. Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα, «ο πρωθυπουργός με την ομιλία του προσπάθησε απελπισμένα να βαφτίσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ως επιτυχημένα. Τα όποια επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης έχουν τελειώσει, όπως και τα τελευταία υπολείμματα λαϊκής της νομιμοποίησης». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το αίτημα για ανατροπή της κυβέρνησης και συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς.

Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ανάσα που πήρε η χώρα μας από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών απαιτεί άμεση αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας. Πρέπει να υπάρξουν ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδύναμων στρωμάτων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς καθώς και η προώθηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος ανάπτυξης. Καμιά μικροκομματική λογική που οδηγεί σε πανηγυρισμούς ή σε καταστροφολογία δεν αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα βάρη της κοινωνίας».