«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αστεία ιστορία. Είναι ένα πολύ κακό σπυρί. Αν δεν αντισταθούμε, η Χρυσή Αυγή όπως και οι ναζί θα βρουν τρόπο να διεισδύσουν στα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν πάση θυσία τι θα πει βία», τόνισε την Πέμπτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο: «Μνήμη 21ης Απρίλιου 1967 το σχολείο στο “γύψο”».

Ads

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις, ο δήμαρχος επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος διοργανώνει ένα τέτοιο τριήμερο για να θυμίσει τι έκανε η δικτατορία στην εκπαίδευση. «Η δικτατορία αποτελεί μία μορφή βίας εξαιρετικά σκληρή» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
 
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος προειδοποίησε για γκρίζα φαινόμενα που κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους και πρόσθεσε: «Η πλύση εγκεφάλου αρχίζει από την εκπαίδευση, που αποτελεί μια οδό για να περάσουν μηνύματα. Η δημοκρατία απαιτεί διαρκή προσπάθεια για διατήρηση της μνήμης».
 
Για το αν παρατηρείται διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά βίου Μάθησης, Αντώνης Καρούμπης, ανέφερε ότι δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει έκταση, ωστόσο το παρακολουθούν και μέσα στους σχεδιασμούς του δήμου είναι να διοργανώσουν μια σειρά δράσεων κατά του ρατσισμού.