Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 23:00 στην συμβολή των οδών Γαλαξία και Λεωφόρο Συγγρού, στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου στεγάζεται και Εθνική Τράπεζα. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία», το οποίο έδινε χρονικό περιθώριο 15’ μέχρι την έκρηξη. Οι αστυνομικές αρχές πρόλαβαν και απέκλεισαν την περιοχή.

Ads

Η περιοχή γύρω από το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένει αποκλεισμένη από την αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έκρηξη, της οποίας ο θόρυβος έγινε αντιληπτός μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ωστόσο σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών περισυνέλεξαν υπολείμματα του μηχανισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό, ενώ χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Η μέθοδος και ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκαν, παραπέμπουν σε χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα, σύμφωνα με την αστυνομία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σχολιάζει: «Αυτού του είδους οι ενέργειες υπηρετούν τους σχεδιασμούς τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού. Είναι χρήσιμες σε όσους επιθυμούν να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα νέα άγρια μέτρα σε βάρος του που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Η απάντηση πρέπει να είναι μια: Λαϊκή αλληλεγγύη, ανυπακοή και αντεπίθεση για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων».

Ads

«Ιστορικά ατελέσφορη» χαρακτηρίζει την επίθεση ο ΣΥΝ. «Στις σημερινές συνθήκες μονάχα οι μαζικοί , ειρηνικοί και διεκδικητικοί αγώνες, που αλλάζουν τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς αλλά και τους θεσμούς, μπορούν να συμβάλουν στην υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων αλλά και στην αλλαγή της σημερινής αδιέξοδης πορείας των πραγμάτων», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Σε λίγο οι βόμβες της τρομοκρατίας θα συναγωνίζονται τις… “βόμβες” από τα “κανόνια” που θα σκάνε στην αγορά. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να παραμερίσει την ατολμία της και να δείξει αποφασιστικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.