Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 9:00 στην οδό Σωκράτους 48, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής».

Ads

Της έκρηξης είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία» στις 8:25, όπου άγνωστος προειδοποίησε ότι σε 25 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο σημείο. Όπως είπε ο άγνωστος στην εφημερίδα, δεν επρόκειτο για φάρσα και ζήτησε να εκκενωθεί η οδός Σωκράτους και το ξενοδοχείο La Mirage που βρίσκεται εκεί.

Η βόμβα εξερράγη σε κοινόχρηστο χώρο του πέμπτου ορόφου όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές. Όπως έγινε γνωστό είχε τοποθετηθεί σε κουτί παπουτσιών, μέσα σε καλάθι σκουπιδιών που βρισκόταν στο διάδρομο, έξω από τα γραφεία.Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών.

Το σημείο και οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρις στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ads

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως τέτοιες ενέργειες ακυρώνουν τη Δημοκρατία και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας στην χώρα μας. Το κατ’ ευφημισμό επονομαζόμενο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρακολουθεί, σε ρόλο άβουλου θεατή, την τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, την επαναδραστηριοποίηση της τρομοκρατίας, τους βανδαλισμούς των ταραχοποιών και όλα τα φαινόμενα “μικρής” και “μεγάλης” εγκληματικότητας, τα οποία δυστυχώς αποτελούν, πλέον, ρουτίνα», σημείωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας,.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ώρα, επιτέλους, να εγκαταλείψει τη δικής του έμπνευσης θεωρία της “αφύλακτης πόλης”, την οποία επικαλέσθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βουλή και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα».

Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την έκρηξη η Χρυσή Αυγή. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της: “Μετά τις σκληρές καταδίκες εθνικιστών στα Χανιά με μάρτυρες κατηγορίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο των Αθηνών. Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δήλωσε στην εκπομπή του Λυριτζή στο ΣΚΑΪ ότι είναι καταδικαστέες τέτοιες ενέργειες στο κέντρο των Αθηνών και ότι όποιο λόγο και εάν έχουν ακυρώνεται από το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή κυκλοφορεί πολύς κόσμος! Δηλαδή, κύριε κυβερνητικέ εκπρόσωπε (το βίντεο με την δήλωσή σας υπάρχει…) εάν δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος όλα θα ήταν εντάξει; Εάν μετράμε καλά είναι η 16η τρομοκρατική επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής”.