Το Πρασονήσι, στη Ρόδο

Ads

Υπάρχουν τόσες νομικές εμπλοκές γύρω από την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, για την οποία άλλωστε δεν υπάρχει καν σαφής εικόνας, που μόνο τα 100 από τα 71.000 ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, στην οποία επισημαίνεται ότι η υπόθεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι «περίπλοκη».

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ, από τα εκτιμώμενα σε 71.000 δημόσια ακίνητα, το 22,75% είναι άγνωστα στο κράτος και το 40% είναι καταπατημένα. Μόλις το 13,47% αυτών είναι πραγματικά ελεύθερα προς αξιοποίηση, χωρίς να σημαίνει ότι διαθέτουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα τα καθιστούσαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Η επιλογή ακόμη και 100 αξιοποιήσιμων ακινήτων, τονίζεται στη μελέτη, αποτελεί φιλόδοξο στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας ανέρχεται στα 273 δισ. ευρώ, όμως μόνο ένα ποσοστό 18,11% (αξίας 49 δισ. ευρώ περίπου) θεωρείται άμεσα αξιοποιήσιμο.

Ads

Στον κατάλογο των ακινήτων της ΚΕΔ συμπεριλαμβάνονται και 598 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο Δημόσιο. Δέκα ακίνητα που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και μπορούν να χαρακτηριστούν «φιλέτα» βρίσκονται στην πρώτη λίστα των εκτάσεων που μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα το Δημόσιο.

Ήδη, στο υπουργείο Oικονομικών έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου σε όσο γίνεται πιο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η καταγραφή των ακινήτων και να υπάρξουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της σημερινής Ημερησίας, τα ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου θα ενταχθούν στο νόμο για το fast track.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκτασης 5.500 στρεμμάτων, για το οποίο η ΚΕΔ έχει ήδη αναθέσει τη μελέτη ανάπτυξης στον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται η παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου και το γκολφ στην ίδια περιοχή που ανήκει στην ΕΤΑ και έχει έκταση 1.351 στρέμματα. Επίσης, περιλαμβάνεται δημόσιο ακίνητο στον Δήμο Νότιας Ρόδου, συνολικής έκτασης 80.000 στρεμμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η νησίδα Πρασονήσι. Η περιοχή προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και τη δημιουργία κέντρου σέρφινγκ.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο Καϊμακτσαλάν, η παραθαλάσσια έκταση στον Δήμο Αντιρρίου δίπλα στη γέφυρα, έκτασης 223 στρεμμάτων, ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, έκτασης 738 στρεμμάτων, και παραθαλάσσιο ακίνητο 153 στρεμμάτων στον Δήμο Ερμιόνης, απέναντι από τη νησίδα Δοκός, βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο των ακινήτων προς αξιοποίηση.

Στη Χαλκιδική η ΚΕΔ διαθέτει προς πώληση δύο εκτάσεις 94 στρεμμάτων στο Λιβάρι της Βουρβουρούς και 76 στρεμμάτων στον Δήμο Τορωνής. Τον κατάλογο συμπληρώνει επίσης η αξιοποίηση παραθαλάσσιας έκτασης 7.990 στρεμμάτων στο Δέλτα του ποταμού Νέστου που ανήκει στο δίκτυο Νatura και όπου στο παρελθόν λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις του σταθμού Φωνή της Αμερικής.

Διαβάστε επίσης:
Ιδιωτικοποίηση ή… εκποίηση του Δημοσίου;