Δέκα πολυώροφα κτίρια και πέντε οικόπεδα στις ακριβότερες περιοχές-«φιλέτα» της Θεσσαλονίκης έχει στην ιδιοκτησία της η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εκμετάλλευση των δέκα ακινήτων η Εκκλησία εισπράττει ετησίως περίπου 3,5 εκ. ευρώ, οπότε θα πληρώσει γι’ αυτά 700.000 ευρώ φόρο.

Ads

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Τα ακίνητα αυτά, τα οποία και παρουσιάζει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», αφορούν μόνο την περιουσία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και όχι των μητροπόλεων και των μοναστηριών. Για παράδειγμα, στις τελευταίες περιπτώσεις ανήκει το τετραώροφο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «Πλατεία» το οποίο αγόρασε η Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους έναντι περίπου 18,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, για όσους θέλουν να εκμισθώσουν χώρους για επαγγελματική χρήση ή κατοικία καλό είναι να γνωρίζουν ότι η ΕΚΥΟ δημοπρατεί αύριο 36 ακίνητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekyo.gr).

Ads

ΚΤΙΡΙΑ

1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ 4 ΚΑΙ ΓΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ δεσπόζει οκταώροφο κτίριο με το σήμα της Βεργίνας και το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Στο κτίριο, όπου στεγάζεται η ΕΚΥΟ, 45 γραφεία και τρία καταστήματα, δημοπρατούνται αύριο τα εξής ακίνητα: ημιυπόγειο κατάστημα 1, διαμερίσματα Δ72, Δ73, Δ52, Δ41, Δ43, Δ44 και Δ62.
2. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ υπάρχει οκταώροφο κτίριο (3.500 τ.μ. με δύο καταστήματα). Εκεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης μισθώνει χώρο για τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών-διεύθυνση Πολεοδομίας, ενώ ακριβώς απέναντι νοικιάζει και ένα λυόμενο κτίριο, για να στεγάσει το 1ο εσπερινό γυμνάσιο.
3. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, σχεδόν στο ύψος της οδού Εθνικής Αμύνης οκταώροφο είναι και το κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΕΗ.
4. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ το κτίριο του ξενοδοχείου «Εγνατία», 1.500 τ.μ.
5. ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 10 οκτώ όροφοι και 3.500 τ.μ., που ενοικιάζονται κυρίως σε βιοτέχνες, ανήκουν επίσης στην εκκλησία.
6. ΣΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗ βρίσκεται πολυκατοικία οκτώ ορόφων με την καλύτερη θέα της πόλης.
7. ΟΔΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ 54-56. Στο πενταώροφο κτίριο στεγάζονται 20 διαμερίσματα και ένα κατάστημα. Και εδώ δημοπρατούνται αύριο για επαγγελματική χρήση και κατοικία τα διαμέρισμα Α1, Β4, Γ1, Γ4, Γ3, Δ2, Δ3 και Ε1.
8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 83 υπάρχουν οκτώ διαμερίσματα και δύο καταστήματα. Σε αυτό το κτίριο δημοπρατείται αύριο ισόγειο κατάστημα με υπόγειο.
9. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Β. ΟΛΓΑΣ ΚΑΙ Π. ΣΥΝΔΙΚΑ. Το τριώροφο διατηρητέο όπου στεγάζεται η τροχαία.
10. ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 10, Πολυώροφο κτίριο
11. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ το οικόπεδο όπου υπάρχει το υπαίθριο πάρκιγκ στη ανήκει στην εκκλησία.
12. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ», επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει το οικόπεδο όπου στεγάζονταν τα πρώην Μάρμαρα Μόσχου και ήταν χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη. Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αποχαρακτηριστεί τουλάχιστον τέσσερα οικόπεδα, τα οποία προορίζονταν για σχολεία και ανήκουν στην εκκλησία (Αλεξανδρείας-25ης Μαρτίου-Β. Όλγας-Φιλελλήνων, Βασ. Σοφίας-Τσιμισκή-Δαγκλή-Τσόπελα, Πραξαγόρα-Εφέσου-Επιγόνου-Ερέτριας, Χατζή-Μ. Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χάλκης). Δεσμευμένα για σχολική χρήση είναι άλλα τέσσερα οικόπεδα της εκκλησίας (Φ. Εταιρείας-Μαργαρίτη-Εθνικής Αμύνης-Μανουσογιαννάκη, Ολύμπου-Αγ. Σοφίας-Συντ. Αβδελά-Ιασωνίδου, Ανδ. Γεωργίου-Κεφαλληνίας-Βερμίου-Εμπ. Σιδηρ. Σταθμού, Σαρανταπόρου-Β. Γεωργίου-Μπιζανίου-Σπάρτης).
13. ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179 το οικόπεδο, 1.000 τ.μ. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το υπαίθριο βενζινάδικο, ανήκει στην εκκλησία.
14. ΟΛΥΜΠΟΥ 106 το κτίριο που στέγαζε τον πρώην κινηματογράφο «ALEX», 500 τ.μ.
15. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, πίσω από το «Θεαγένειο», η Εκκλησία σκοπεύει να κατασκευάσει ξενώνα για τους συγγενείς των καρκινοπαθών του νοσοκομείου. Ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση επταώροφου κτιρίου κατοικιών με υπόγειο χώρο στάθμευσης, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»