«Οι διορισμοί» απάντησε στην ερώτηση που ταλανίζει τον λαό για το «που πήγαν τα λεφτά» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα.

Ads

«Τα φάγαμε όλοι μαζί ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Από το 2004 έως το 2008, η χώρα παρήγαγε 3,5% πλεόνασμα επί του ΑΕΠ, άλλο ένα 3,5% το δανειζόμαστε, για να φτάσουμε στο συνολικό 7% και σε σημείο αδυναμίας πληρωμών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Θ. Πάγκαλος.

Μιλώντας για την περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικές με την υπόθεση. «Μη βαδίσεις σε αυτή την κατεύθυνση διότι θα εκτεθούν συνάδελφοι” ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος ενώ υπογράμμισε ότι του ζητήθηκε να κάνει “βήμα συνενοχής» κάτι που δεν δέχθηκε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προανήγγειλε και δεύτερο νομοσχέδιο στην ίδια κατεύθυνση, που θα περιλαμβάνει νέο πακέτο συγχωνεύσεων.

Ads

Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι «διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες ή συγχωνευόμενες υπηρεσίες, πλην της ΑΓΡΟΓΗ που απολύονται γιατί πρόκειται για προσλήψεις που δεν έγιναν με τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαλαγιάννης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «τολμηρό βήμα σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει κατανοήσει ότι κάποια πράγματα πρέπει επιτέλους να γίνουν».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «είναι αυτονόητη ανάγκη οι συγχωνεύσεις», υπενθυμίζοντας ότι «η σχετική έκθεση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ) έκανε λόγο για κατάργηση ή συγχώνευση 270 συνολικά φορέων. Διεφώνησε πάντως με την κατάργηση κάποιων υπηρεσιών, όπως το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και τη λογική που επικαλείται η κυβέρνηση για να απολύσει του 269 εργαζομένους της ΑΓΡΟΓΗ».

Στην τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου παρενέβη ο Θεόδωρος Πάγκαλος τονίζοντας ότι «το μόνο που προσέφερε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν τα τρία πανάκριβα αυτοκίνητα και τα πολλαπλά ταξίδια του προέδρου του στο εξωτερικό».

Στην επισήμανση ότι το Ινστιτούτο φτιάχτηκε επί ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολίασε: «Αν κατάφερε να διαφθείρει δύο κυβερνήσεις, καλώς καταργείται».

Για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗ παρενέβη ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης που υπερασπίστηκε τόσο το έργο της ΑΓΡΟΓΗ, όσο και τις προσλήψεις που έγιναν επί ημερών του με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διευκρίνισε.

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ απέδωσε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για «το καθεστώς ομηρίας στο οποίο κρατούν τους συμβασιούχους», κρίνοντας ότι «στρώνεται το έδαφος για δεκάδες απολύσεις, ενώ αγνοείται το γεγονός ότι καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ο Ηλίας Πολατίδης από τον ΛΑΟΣ χαρακτήρισε πολύ λίγες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που γίνονται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο ενώ τόνισε ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα των δύο μεγάλων κομμάτων επιβεβαιώνουν απλώς γιατί διασώζεται ο δικομματισμός». «Το νομοσχέδιο έχει επικοινωνιακή απλώς λογική και όχι στόχο τη μείωση του κόστους», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ,
εξέφρασε την επιφύλαξή του για το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο για λαϊκισμό όταν ακολουθεί την ισοπεδωτική λογική ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευθύνες. Επιπλέον ζήτησε τεκμηρίωση των συγχωνεύσεων και πλήρη αιτιολόγηση πόσο στοίχισαν και τι προσέφεραν οι συγχωνευόμενες ή καταργούμενες υπηρεσίες.