Περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ενώ τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού (bullying) παρατηρούνται συχνότερα στα σχολεία σε ηλικίες από 8 έως 15 χρονών. Στο tvxs μιλά για τις έρευνες ο Ι.Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κι επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).

Ads

Της Γεωργία-Άννας Βοΐλη

Όπως προκύπτει από στοιχεία ερευνών που μας έχει δώσει ο κ. Τσιάντης, σε διεθνές επίπεδο 1 στα 7 παιδιά υπόκεινται σε κάποια μορφή εκφοβισμού. Ενώ έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι το φαινόμενο αυτό πλήττει 1 στα 10 παιδιά. Μάλιστα, από έρευνες της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Υγείας που διενεργήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, προκύπτει ότι και στην Ελλάδα φαίνεται να έχει υπάρξει μια αύξηση του ποσοστού στα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο.

Ο εκφοβισμός και η θυματοποίηση διακρίνονται σε λεκτικό, σωματικό, κοινωνικό αποκλεισμό και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια μορφή cyber bullying μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου.

Τρία είναι τα στελέχη που εμπλέκονται σε μια κατάσταση εκφοβισμού, ο θύτης, το θύμα και ο σιωπηρός παρατηρητής. «Τόσο ο θύτης όσο και το θύμα φαίνεται να υποφέρουν κυρίως, όμως το θύμα υποφέρει περισσότερο. Και οι δύο έχουν ανάγκη βοήθειας», επισημαίνει ο κ. Τσιάντης.

Ads

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια ασκούν σε μεγαλύτερο ποσοστό σωματική βία, ενώ τα κορίτσια κυρίως λεκτική. Το παιδί θύμα έχει συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, άγχος, μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη ή και να έχει ιδέες αυτοκτονίας. Ενώ συχνά τα συμπτώματα σχολικής βίας εκδηλώνονται και ψυχοσωματικά, όπως με την άρνηση να πάνε σχολείο, μαθησιακά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής. Πολύ συχνά μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο τα παιδιά να μην αναφέρουν στους γονείς τους το γεγονός και να το αποσιωπούν από φόβο ή δειλία.

«Στη χώρα μας τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς καθώς και από τους γονείς, να είναι επαρκώς ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το θέμα» δηλώνει ο κ.Τσιάντης.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Μίλα, μη φοβάσαι – Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο», στις 27 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ και ώρα 09:00 με 19:00.

Η Ημερίδα, όπως δηλώνει ο κ. Τσιάντης στο tvxs, «απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε γονείς και παιδιά με στόχο να τους ενημερώσει επαρκώς ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας στο μέλλον». Θα προτείνουν κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Μέρος θα λάβουν εκπαιδευτικοί που θα παρουσιάσουν και δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από παιδιά, αλλά και γονείς και πολλά παιδιά.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. κατά καιρούς διεξάγει έρευνες και αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, ενώ λειτουργεί και «Συμβουλευτική Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας» για γονείς κι εκπαιδευτικούς με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η τηλεφωνική γραμμή είναι 801-801-1177.