Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, τις προθέσεις της όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, στην προσπάθεια να εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως – τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Ads

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Στεργίου έκανε λόγο για έναν φόρο που θα στηρίζει τη χρηματοδότηση των ταμείων σε αντικατάσταση της μέχρι σήμερα συμμετοχής του κράτους ισχυριζόμενος ότι η χρηματοδότηση των ταμείων μέσω των εισφορών έχει πλέον φτάσει στα όριά της.

Στη θέση αυτή αντιτάχθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καθηγητές Γ. Ρωμανιάς και Σ. Ρομπόλης που πρότειναν τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό που θα συγκεντρώνει 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως ποσοστό από το σύνολο των ετήσιων εισπράξεων του προϋπολογισμού αλλά πιθανώς και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μίνι «φόρου Τόμπιν» πάνω στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και πράξεις. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τάχθηκαν κατά της θεσμοθέτησης φόρου επί των εισοδημάτων ειδικά σε μια περίοδο κρίσης σαν τη σημερινή.

Τη σκέψη του υπουργείου Εργασίας για επιβολή τέτοιου φόρου επιβαβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει σκέψη, υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης, θα εξειδικευτεί, όμως, όταν βρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου». Η κυβέρνηση ωστόσο, έχει τοποθετηθεί επί αυτού, ξεκαθαρίζοντας ότι τα έσοδα για τη βιωσιμότητα των ταμείων δεν θα αντληθούν μέσω της έμμεσης φορολογίας. Εξετάζεται ωστόσο η επιβολή φόρου στα διανεμόμενα ορισμένων επιχειρήσεων, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στις συμβάσεις μεγάλων έργων, στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, στα καζίνα, σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν ΦΠΑ και στις τράπεζες.

Ads

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ζήτησε σήμερα από το ΙΚΑ να διεκδικήσει από την πρώην Ολυμπιακή που βρίσκεται σε εκκαθάριση οφειλές ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση των χρημάτων που πρέπει να δώσει ο ΟΤΕ στο ΙΚΑ για το κόστος της εθελουσίας εξόδου του 2005.

24ωρη γενική απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ

Σήμερα, Τρίτη, η ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα και την ημερομηνία της απεργίας θα ορίσει η ολομέλεια της διοίκησης της συνομοσπονδίας η οποία θα συγκληθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα θα αντιδράσουν κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός πεδίου μέσα στο οποίο οι απαιτήσεις και η κυριαρχία των αγορών και των διάφορων διεθνών οίκων δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στις ελληνικές οικογένειες και κυρίως στις εργατικές οικογένειες.