Θολό είναι το τοπίο γύρω από τον ανασχηματισμό – τουλάχιστον όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα – τον οποίο ανακοίνωσε, χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως βαρύ, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά εκλογές. Ήδη δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Γιώργος Φλωρίδης, Έκτορας Νασιώκας – παραιτήθηκαν της βουλευτικής τους έδρας, ενώ έτεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας και ζητούν τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το αίτημα έγινε δεκτό και η ΚΟ θα συγκληθεί εντός της ημέρας.

Ads

Μέχρι πριν από λίγο, έως τις παραιτήσεις των βουλευτών, οι διαδικασίες για τον ανασχηματισμό βρίσκονταν σε εξέλιξη. Αρχικά ορισμένες πληροφορίες ήθελαν να αναβάλλεται κατά ένα 24ωρο, κάτι το οποίο η κυβέρνηση επισήμως διέψευσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού άρχισαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και δεν αποκλειόταν η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης να γινόταν αργά το βράδυ. Είχε μάλιστα ανακοινωθεί ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωνόταν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ωστόσο, μετά τις νέες εξελίξεις, αναμένονται καινούργιες αποφάσεις, διαδικασίες ή και ανατροπές με δεδομένο ότι σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αναβάλει για την επόμενη εβδομάδα το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς το επιβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η σκακιέρα του ανασχηματισμού

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, να είναι ευρύς. Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα περιλαμβάνει, δεκαπέντε υπουργούς και αντίστοιχο αριθμό υφυπουργών. Αναμένεται δε, ο πρωθυπουργός να συμπεριλάβει δύο με τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και θα απομακρύνει υπουργούς που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ επιθυμία του είναι να μετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ακόμη και σε θέση αντιπροέδρου.

Ads

Ο πρωθυπουργός, δεχόταν πάντως εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει λίγα πρόσωπα, να συμπεριλαμβάνει τεχνοκράτες και να έχει νέα πρόσωπα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν χαίρει της συμπάθειας της κοινοβουλευτικής ομάδας, που του καταλογίζει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα στον τύπο, εκτιμάται ως σίγουρη η αποχώρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών. Θεωρείται πάντως πιθανό να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ή σε κάποιο άλλο παραγωγικό υπουργείο. Πιθανή θεωρείται η μετακίνηση των Ευ. Βενιζέλος και Ι. Ραγκούση, ενώ εκτιμήσεις θέλουν εκτός κυβερνητικού σχήματος τους υπουργούς που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το μεσοπρόθεσμο, όπως η Τίνα Μπιρμπίλη, η Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης και ο κ. Χρ. Παπουτσής. Ως προς τον Δημήτρη Ρέππα, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς κάποιες εκτιμήσεις τον θέλουν να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο συντονιστή. Άλλες πληροφορίες τον θέλουν πάντως εφόσον μετακινηθεί να πηγαίνει σε κάποιο άλλο υπουργείο καθώς ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί τον κεντρικό ρόλο. Αλλαγές είναι πιθανόν να γίνουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησης της αντιπροεδρίας.

Στα ονόματα που ακούστηκαν προς πιθανή υπουργοποίηση ήταν κι αυτό του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος, ωστόσο, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.

Ναυάγιο η κυβέρνηση συνεργασίας

«Ναυάγιο» αποδείχτηκαν τα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ευρύτερης συνεργασίας καθώς Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς «δεν τα βρήκαν». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» οι δυο άνδρες είχαν χθες τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Την πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Σαμαρά να συνεργαστούν για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». «Δέχτηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» υποστήριξε αργότερα στο διάγγελμά του, ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πάντως ότι ζήτησε να μην είναι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, ενώ ο πρωθυπουργός προτίμησε τον όρο «συνδιαπραγμάτευση», ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για τη διάρκεια της κυβέρνησης συνεργασίας.

Στην τρίτη τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί φέρεται συγκρούστηκαν για το ζήτημα των εντυπώσεων και κατέληξαν σε διαφωνία. Αργότερα, στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη και χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λάθος χειρισμούς, επισημαίνοντας πως έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις με όρους επικοινωνιακούς και όχι πολιτικής ευθύνης. Υποστήριξε, δε ότι η ΝΔ έθεσε δημόσια μια σειρά από όρους που δεν ήταν δυνατό να γίνουν δεκτοί. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε ως όρους την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και κατόπιν την διενέργεια εκλογών, να εξευρεθεί πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, πολλοί ήταν οι υπουργοί της κυβέρνησης που δήλωναν «πλήρη άγνοια» και «απολύτως αιφνιδιασμένοι» από τις κινήσεις του Πρωθυπουργού, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν δε, το στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού με τους οποίους συσκέφθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του, στο Καστρί, να μη γνωρίζουν τις επερχόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού, κάτι που οδήγησε σε έντονη κριτική για τις σκέψεις του πρωθυπουργού να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενώ είναι εκλεγμένος και να συνεργαστεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.