Θολό παραμένει το τοπίο για τον εντοπισμό των ατόμων που φέρουν την ευθύνη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin επί της Σταδίου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 3 υπαλλήλων της. Η αστυνομία συνεχίζει να εξετάζει το υλικό που έχει συγκεντρώσει από κάμερες ασφαλείας άλλων τραπεζών και καταστημάτων που βρίσκονται επί της Σταδίου, την ίδια στιγμή που εξετάζεται το ενδεχόμενο επικήρυξης των δραστών.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Τα Νέα», οι αστυνομικές αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνες τους γύρω από τέσσερις άντρες και μια νεαρή γυναίκα, η οποία φαίνεται να είχε βοηθητικό ρόλο στην ομάδα που πέταξε τις μολότωφ στη Marfin. Όπως διαρρέει η αστυνομία από το υλικό που έχει συλλεχθεί προκύπτει ότι τα άτομα που πραγματοποίησαν την εμπρηστική επίθεση ανήκαν σε μία ευρύτερη ομάδα 20 περίπου ατόμων, που έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η ομάδα πιθανόν να έπαιρνε οδηγίες από ένα μεσήλικα γκριζομάλλη.

Το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας της τράπεζας έχει καεί, ωστόσο βίντεο από κατάστημα που βρίσκεται κοντά στο σημείο, όσο και μαρτυρίες διαδηλωτών, αποκαλύπτουν ότι ένα άνδρας έσπασε με βαριοπούλα την τζαμαρία της τράπεζας, ένας δεύτερος έριξε κάποιο εύφλεκτο υλικό στο εσωτερικό της τράπεζας και ακολούθησε η ρίψη των μολότωφ. Σημειώνεται, ότι παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν ζημιές σε 10 τράπεζες, η μοναδική που πυρπολήθηκε ήταν η συγκεκριμένη, που έμελλε να χάσουν και τη ζωή τους 3 άνθρωποι.

Η πόρτα της τράπεζας ήταν κλειδωμένη, ώστε να μην εισέλθουν σε αυτή διαδηλωτές και το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η τράπεζα δεν είχε έξοδο κινδύνου, έτσι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους που ήταν μέσα στο υποκατάστημα ήταν τα μπαλκόνια του 1ου ορόφου, από όπου θα μπορούσαν αν πηδήξουν σε παρακείμενα κτίρια. Με το ξέσπασμα της φωτιάς το κλιμακοστάσιο άρχισε να ανεβάζει ένα ρεύμα καπνού σαν να ήταν «καμινάδα» πράγμα που δυσχέραινε την προσπάθεια των υπαλλήλων να ανέβουν στους πάνω ορόφους του κτιρίου. Στο μεταξύ, ο καπνός αλλά και άλλες τοξικές ουσίες που εκλύθηκαν από την καύση των πλαστικών και των άλλων εύφλεκτων υλικών ήταν και η αιτία που στοίχισε τη ζωή, στους 3 άτυχους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη, που ανέλαβε την υπόθεση.

Ads

«Αυτά που ζήσαμε θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μου» λέει υπάλληλος της τράπεζας που κατάφερε να σωθεί, περιγράφοντας την περιπέτεια της στην εφημερίδα «Το Βήμα». Στο μεταξύ, ο υπάλληλος της τράπεζας που στην προσπάθεια του να περάσει σε διπλανό κτίριο, έπεσε από το μπαλκόνι αναμένεται να πα΄ρει σήμερα ή αύριο εξιτήριο, έχοντας κάταγμα στα κάτω άκρα του.

Πόλεμος ΟΤΟΕ – Marfin για τους κανόνες ασφαλείας

Πόλεμος μεταξύ της Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και της διοίκησης της τράπεζας Marfin ξέσπασε με αφορμή το κατά πόσο το συγκεκριμένο κατάστημα πληρούσε τους προβλεπόμενους όρους ασφαλείας.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ τόνισε ότι «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», τονίζει η ΟΤΟΕ, υπογραμμίζοντας πως «είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής».

Επίσης στην ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι το κατάστημα:

-Δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων.
– Δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών.
– Δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος – για άγνωστους λόγους – ήταν κλειδωμένη.
– Δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών.

Αναφερόμενη δε στη διοίκηση της τράπεζας η ΟΤΟΕ ανέφερε πως «δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας».

«Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της “κακιάς εργοδοσίας” για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή!» ήταν η σκληρή απάντηση από τη μεριά της Marfin Egnatia Bank.

«Στις ώρες που περνάμε η απέραντη θλίψη εναλλάσσεται με την απέραντη οργή. Είναι πραγματικά ντροπή να μην μας αφήνουν να πενθήσουμε τους συναδέλφους μας» σχολίασε επίσης η διοίκηση της τράπεζας.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας σε κτίρια όπως αυτό που κάηκε, επικρατεί «αλαλούμ», καθώς πολλοί φορείς αλλά και διατάγματα εμπλέκονται για τον καθορισμό των όρων αυτών. Πρώτα από όλα το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που απαιτείται για το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις τράπεζες. Με την Τράπεζα της Ελλάδος να δίνει άδεια λειτουργίας σε τραπεζικά καταστήματα εξετάζοντας τη φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που αιτείται άδειας, το ζήτημα της καταλληλότητας του κτιρίου που θα στεγάσει την τράπεζα πέφτει σε 4 φορείς (την Πολεοδομία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη Νομαρχία) και κατά συνέπεια άλλα 1004 διατάγματα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο κτίριο της Marfin που κάηκε, επειδή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο δεν μπορούσε να γίνει καμία επέμβαση σε αυτό, με αποτέλεσμα ακόμη κι αν η διοίκηση της τράπεζας είχε προνοήσει να φτιάξει έξοδο έκτακτης ανάγκης, θα της το απαγόρευε ο νόμος.