Η σιωπή του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο προκάλεσε αμηχανία ακόμη και σε βουλευτές της ΝΔ. Πώς να δικαιολογήσει ακόμη και ένας «γαλάζιος» την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να αναθέσει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στον Ευ. Βενιζέλο, αφού ούτε ο Φώτης Κουβέλης πήρε το λόγο; Τα 168 «ναι», μεταξύ των οποίων αυτά δύο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη ΝΔ και διαγράφτηκαν επειδή καταψήφισαν μνημόνια, του Κ. Μαρκόπουλου και του Θ. Σολδάτου, έχουν προκαλέσει ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι ενισχύεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ads

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Εύβοιας Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ, θα επιστρέψει πανηγυρικά στη ΝΔ στο συνέδριο του Ιουνίου προκειμένου να δημιουργηθεί δυναμική επανασυσπείρωσης, ενώ για την επανένταξη του βουλευτή Λευκάδας Θ. Σολδάτου δεν υπάρχει ανάλογος επικοινωνιακός σχεδιασμός, επειδή δεν αποτελεί τόσο προβεβλημένο στέλεχος, επομένως θα γυρίσει ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

«Ναι» στο πολυνομοσχέδιο με ενισχυμένη πλειοψηφία

 
Αναβάλλεται ο ανασχηματισμός;
 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν αργά το βράδυ στα πηγαδάκια της Βουλής ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά το συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφευχθούν εσωκομματικές αναταράξεις αλλά και να επιβεβαιωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί εν θερμώ και υπό πίεση, δηλαδή δεν σύρεται από τις πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων, ειδικά του Ευ. Βενιζέλου, ούτε επηρεάζεται από τα κρούσματα ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας.
 
Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκαν και εξωμνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα μόνο άρθρο ήταν ένας συνήθης τα τελευταία χρόνια ευτελισμός του κοινοβουλευτισμού, ο οποίος παρήγαγε τις συνήθεις πολιτικές εντάσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει και την κυβέρνηση να φωνάζει ότι πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
Τα χατίρια του Στουρνάρα
 
Κατά τα άλλα, οι εύθραυστες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες που οφείλονται σε αρχηγικές – εκλογικές αγωνίες αποτυπώθηκαν στα «μπρος – πίσω» του υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος έκανε ένα χατίρι στο ΠΑΣΟΚ και ένα στη ΔΗΜΑΡ.

Ads

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο

Ενέταξε στο πολυνομοσχέδιο ένα από τα άρθρα της τροπολογίας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας (αφορά προσλήψεις ανέργων στους ΟΤΑ) και μία ρύθμιση που ζητούσε η ΔΗΜΑΡ για διευκολύνσεις σε σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων για όσους βρίσκονται σε φτώχεια ή απειλούνται από φτώχεια (όπως αυτό θα το ορίσει το υπ. Οικονομικών…). Παρόλα αυτά, ο Ευ. Βενιζέλος άφησε αιχμές εναντίον του υπ. Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν ζητάει χάρες και ότι θα επιμείνει στην αποδοχή ολόκληρης της πρότασής του. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν παρενέβη στη συζήτηση, παρόλο που δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο απάντησε μόνος και λάβρος ο Ευ. Βενιζέλος.

image
 
Αίσθηση προκάλεσε η δυναμική εμφάνιση του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος έδειξε ότι καθόλου δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, αλλά αντίθετα παίρνει πάνω του την υλοποίηση της δέσμευσης για απολύσεις στο Δημόσιο. Ο υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, με τον οποίο κονταροχτυπήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προετοιμάζει ήδη τη διάταξη που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα για τους συμβασιούχους του Δημοσίου που μένουν στη θέση τους με προσωρινές αποφάσεις μέχρι να εκδικαστεί μετά από χρόνια η υπόθεσή τους. Όπως όλα δείχνουν, απλώς θα μπει ένας χρονικός περιορισμός σχετικά με το διάστημα με το οποίο θα μπορούν να προστατεύονται οι συμβασιούχοι από αυτές τις αποφάσεις.

image
 
Ιn Βορίδης, out Μητσοτάκης
 
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έκλεισε ένας κύκλος και ανοίγει νέος με τα προβλήματα της καθημερινότητας και της πραγματικής οικονομίας στο επίκεντρο. Θέλουν να μπει τέλος στη σεναριολογία περί ανασχηματισμού, να δοθεί έμφαση στο ταξίδι που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός στην Κίνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου και στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και να εστιαστεί η συζήτηση στη μάχη που θεωρούν ότι δίνεται για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

image
 
Στη Συγγρού έχουν καταγράψει (αρνητικά) την έκρηξη του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη ρύθμιση για την απελευθέρωση της αγοράς του ψωμιού και (θετικά) το ξέσπασμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Βορίδη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση «ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές».
 
Τρύπα στο ΠΑΣΟΚ, «αλογόμυγα» η ΔΗΜΑΡ
 
Στην Ιπποκράτους υπάρχει ικανοποίηση για την εμφάνιση του Ευ. Βενιζέλου, ενώ δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό το «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Απαξιωτικά αντιμετωπίζουν την επιλογή των ανεξάρτητων και εργαζόμενων για νέο κόμμα Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη να καταψηφίσουν, ενώ το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθειά του για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, βέβαια, θα πρέπει να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του κόμματός του, καθώς η τρύπα που βρίσκουν οι εταιρείες που διενεργούν οικονομικό έλεγχο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

image
 
Στην Αγ. Κωνσταντίνου υπάρχει ησυχία αφού θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ πέρασε χωρίς σοβαρές αμυχές από τη δοκιμασία της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα που κατέληξε στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο και θα παραμείνουν στην ίδια «γραμμή» της ήπιας συμμετοχής στην κυβέρνηση φιλοδοξώντας να δείχνουν ότι παίζουν το ρόλο της αλογόμυγας. Στην ερώτηση αν θα επιμείνουν στο βέτο για την αντικατάσταση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια, που προωθεί η ΝΔ, η απάντηση που δινόταν χθες βράδυ δεν ήταν αυτό που λέμε ξεκάθαρη.