Υπό συγχώνευση βρίσκονται περισσότερα από 50 σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τις προτάσεις των αρμόδιων στελεχών της εκπαίδευσης για συνενώσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οι διευθυντές εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς. Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εκπαιδευτικοί, που μιλούν για «προκρούστιες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων».

Ads

«Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη σχολική χρόνια 2011- 2012, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης», ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας. Πάντως, οι διευθυντές εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο, με την 20η Φεβρουαρίου να έχει οριστεί ως η τελευταία ημέρα κατάθεσης των προτάσεων.

«Αν κοιτάξετε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα δείτε αυτό που λέει ο Γκι Ντεμπόρ για την ψυχογεωγραφία: εξαιρούν τις περιοχές που ευημερούν στη Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά, τις Συκιές κ.α., στις οποίες είναι εκλεγμένοι οι δικοί τους δήμαρχοι και βάζουν στο μάτι τις περιοχές των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων. Με αυτή τη λογική, είμαστε τελείως αντίθετοι. Αν θέλουν να κάνουν συγχωνεύσεις σχολείων θα έπρεπε να εφαρμόζουν το νόμο 1566, που προέβλεπε συμμετοχή των δημαρχιακών επιτροπών, των δημοτικών επιτροπών παιδείας και των νομαρχιακών επιτροπών παιδείας μέσα στον Ιανουάριο. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», τονίζει, μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Τρανός.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που έχει ήδη κατατεθεί, προτείνονται 10 συνενώσεις σχολείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για: το 12ο Γυμνάσιο με το 16ο Γυμνάσιο, το 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας με το 2ο Γυμνάσιο Τριανδρίας, το 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 32ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 1ο Εσπερινό με το 2ο Εσπερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 13ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 1ο Γυμνάσιο Τούμπας με το 3ο Γυμνάσιο Τούμπας, το 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς με το 5ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, το 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς με το 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με το 21ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ads

Ειδικά για την περίπτωση του 4ου και του 5ου Λυκείου Καλαμαριάς, πάντως, η διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αλκηστις Ζερβοπούλου, επισημαίνει ότι είναι σκόπιμο να μη γίνει συγχώνευση, διότι το νέο σχολείο το οποίο θα προκύψει θα έχει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μαθητών και καλεί όλους τους εμπλεκομένους να στείλουν τις απόψεις τους εγγράφως μέχρι και τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης προτείνει συνενώσεις ή καταργήσεις 21 σχολικών μονάδων και ειδικότερα, 11 Γυμνασίων, 4 ΓΕΛ και 5 ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Τα τελευταία αφορούν στην Επαγγελματική Σχολή της Νεάπολης, του Λαγκαδά, των Κουφαλίων, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ελευθερίου-Κορδελιού και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Πολίχνης.

«Πρόκειται για ένα κείμενο διαβούλευσης, ώστε να έχουμε μία αφετηρία», σημείωσε ο διευθυντής Εκπαίδευσης, Παύλος Ματζιάρης. Πάντως, ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια που συνοδεύουν τις προτάσεις, όπως εκείνα που αφορούν την κατάργηση του 2ου Γυμνασίου Σοχού. «Ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα κατά τη μετακίνηση των μαθητών σε περίπτωση χιονόπτωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χωρίς να έχουν κατατεθεί ακόμη οι επίσημες προτάσεις, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης αναμένεται να προταθεί η συγχώνευση 11 σχολείων. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μακεδονία», στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί 30-35 σχολεία που εμπλέκονται στη διαδικασία των συγχωνεύσεων, βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων και της οργανικότητάς τους.

«Προκρούστιες συγχωνεύσεις-καταργήσεις»

Οι 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που έλαβαν τα έγγραφα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις προτάσεις, κάνοντας λόγο για «προκρούστιες συγχωνεύσεις-καταργήσεις». Την Τετάρτη, μάλιστα, δεκάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κηρύσσοντας τρίωρες στάσεις εργασίας, προκειμένου να παραστούν μαζικά στη διαμαρτυρία.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι τοπικές κοινωνίες και η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είναι τελείως αντίθετες στις προκρούστιες συγχωνεύσεις των σχολείων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες και πληττόμενες από την κρίση περιοχές της Θεσσαλονίκης που είναι το ιστορικό κέντρο, η ύπαιθρος και τα δυτικά τμήματα. Τα υπερπληθωρικά τμήματα που σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας θα καταστρέψει τις τελευταίες ελπίδες αυτών των περιοχών να έχουν αξιόπρεπη, γνωστική, συναισθηματική, συνολική υποστήριξη μέσα στην καρδιά της κρίσης που από οικονομική μετατρέπεται ραγδαία σε κοινωνική», υπογραμμίζει ο κ. Τρανός.

Την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος έχει καλέσει τους δημάρχους για να συζητηθεί σειρά ζητημάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, οι εκπαιδευτικοί σκοπεύουν να ζητήσουν από τους δημάρχους εκείνο που ζήτησαν και από τους εκλεγμένους περιφερειάρχες: να τονίζουν αρχικά την ανεκτίμητη συμβολή των σχολείων στις τοπικές κοινωνίες και στην πόλη στις δύσκολες αυτές συνθήκες και να ζητήσουν να μην συμπαραταχθούν με την καταστροφική κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση.