Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γ. Παπακωνσταντίνου στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το πράττει, μονάχα προκειμένου να μην δώσει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να απέχει από τις εργασίες της, όπως είχε αφήσει να υπονοηθεί, χθες, ο Νίκος Δένδιας.

Ads

Σχετικό αίτημα είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει την Επιτροπή, τόσο για τους ελέγχους των οικονομικών δραστηριοτήτων του εμπλεκομένου στην υπόθεση, επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα -με δεδομένη, όπως έχουν υποστηρίξει, την γνωριμία των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Πάπιστα-, όσο και για τη διερεύνηση των οικονομικών επιλογών της Μονής εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου, κατά τη μέχρι στιγμής θητεία του.

Επίσης, με πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρη, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις ενέργειες του Γ. Σανιδά, από τον οποίο μάρτυρας κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές.

Συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Σωτηροπούλου, κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή ότι δέχθηκε απειλές εκ μέρους του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, σε περίπτωση που το πόρισμα για το Βατοπέδι πρωτοκολλείτο στη Βουλή.

Ads

Η κ. Σωτηροπούλου, είχε παραιτηθεί από τον εισαγγελικό κλάδο το 2008, μαζί με τον ομόλογό της Ηλία Κολιούση, αναφέροντας ότι διέκρινε πρόθεση εκ μέρους του κ. Σανιδά και του προϊσταμένου του, Κυριάκου Καρούτσου, να εμποδίσουν την έκδοση πορίσματος, που να διέκρινε αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

«Απειληθήκαμε απ’ τον κ. Σανιδά με πειθαρχικό έλεγχο, ότι θα τον βρίσκαμε μπροστά μας σε περίπτωση που υποβάλλαμε την υπόθεση στη Βουλή. Κάποια στιγμή μας είπε «προσέξτε γιατί πάτε και κόντρα στην παραγγελία μου. Εγώ μιλάω για παραπλανηθέντες υπουργούς». Αυτό ήταν το νόημα. Δεν μπορώ να σας μεταφέρω ακριβώς τη στιχομυθία. Θα μας γύριζε την δικογραφία πίσω και το μόνο που θα πετυχαίναμε, θα ήταν δημοσιογραφικός θόρυβος ότι πάει κι έρχεται η παραγγελία – και όταν θα ερχόταν σε σας η υπόθεση θα θαβόταν» ανέφερε η μάρτυς.

Στην επιτροπή κατέθεσε και ο σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα και παράγων του κόμματος Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική, Κώστας Νησιώτης. Ο ίδιος διέψευσε κατέθεσε του νομαρχιακού σύμβουλου Αττικής, Δημήτρη Κωνσταντινίδη, που τον ήθελε εμπλεκόμενο στην επιλογή εκτάσεων εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου, στο Γραμματικό.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος υπήρξε «κομματάρχης του Θ. Ρουσόπουλου», ο κος Νησιώτης απάντησε: «Κομματάρχης; Θεωρώ ότι έχουν τελειώσει. Στο παρελθόν. Ήμουν πολιτικός φίλος του κ. Ρουσόπουλου και αυτό συνέβη λόγω της ιδιότητάς μου στο γραφείο του δημάρχου Μαραθώνος. Θέλαμε κάποια σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Τον κ. Ρουσόπουλο τον γνώρισα στο γραφείο του τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2007. Τότε ξεκίνησε μια συνεργασία με το δήμο του Μαραθώνα και μια επαφή. Και πριν τις εκλογές του 2007, τον Αύγουστο, έγινε μια συγκέντρωση στο σπίτι μου με αρκετό κόσμο για να τον προωθήσουμε για τις εκλογές. Τελικά, ανεστάλη η κάθοδος στις εκλογές».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαν. Μπεντενιώτης δεν πείστηκε και αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του, αντιλέγοντας πως και ο ίδιος ήταν σε γνώση των επισκέψεων του Αρσενίου στην περιοχή.

Τρίτος μάρτυρας στη σημερινή διαδικασία, υπήρξε ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασίλειος Κουρούμαλης. «Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια, ώστε διοικητικά τουλάχιστον, να υπάρξει μία έρευνα, μια ΕΔΕ, για τα άτομα που ενεπλάκησαν. Το Δημόσιο ακόμα δεν έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, όπως θα έπρεπε κατά την άποψή μου. Δεν υπάρχει παράσταση πολιτικής αγωγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Κουρούμαλης.