«Πιο αντιπροσωπευτική» εκπροσώπηση των μετόχων στο νέο ΔΣ της Εθνική ζητά η Εκκλησία με υπόμνημά της στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνει μάλιστα, ότι το νέο συμβούλιο θα πρέπει να είναι 15μελές, αντί για δωδεκαμελές που πρότεινε η νέα ηγεσία της ΕΤΕ και ζητά να διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους της Εθνικής.

Ads

Ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αντώνης Ζαμπέλης, τόνισε ότι η Εκκλησία αποτελεί έναν «από τους μεγαλύτερους μετόχους της ΕΤΕ» κατέχοντας 9.300.000 μετοχές, δηλαδή το 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Ακόμα, αν συνυπολογιστούν και τα 2.300.000 μετοχές των κληροδοτημάτων της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων και οι περίπου 300.000 μετοχές της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, η Εκκλησία της Ελλάδος καθίσταται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας.

Αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ την Πέμπτης και την εκλογή του νέου ΔΣ, ο Α.Ζαμπέλης υπογράμμισε ότι μένουν «τρεις κενές θέσεις» σύμφωνα με την πρόταση της νέας ηγεσίας για δωδεκαμελές ΔΣ, καθώς το ΔΣ «είναι δεκαπενταμελές». Στην προτεινόμενη σύνθεση περιλαμβάνεται ως μέλος ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ως εκπρόσωπος των κληροδοτημάτων της μητρόπολής του (ο οποίος, σημειώνει το υπόμνημα, είναι και ο μοναδικός που εκπροσωπεί «σεβαστό αριθμό μετοχών»). Η Εκκλησία ζητά την «όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των μετόχων στο ΔΣ».

Στο υπόμνημα, η Εκκλησία, «πιστεύοντας ότι εκφράζει την πλειονοψηφία των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και των Σωματείων που προσδοκούν την διανομή μερίσματος από την ΕΤΕ για την ευόδωση των κοινωφελών σκοπών τους, απαιτεί και παρακαλεί όλους τους μετόχους που έχουν το μέγιστο έννομο συμφέρον, να απαιτήσουν στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων : α) τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του νέου Δ.Σ. όποιου προκύψει από αυτήν, έστω και με δικαστικές ενέργειες να προβεί στην διανομή τουλάχιστον του προβλεπόμενου από το νόμο μερίσματος», δηλαδή του 35% όπως επισημαίνει το υπόμνημα.

Ads

Επίσης, ζητά να αποχωρήσει η Εθνική από το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 28 δισ ευρώ «που ούτε το έχει ανάγκη (διότι η ΕΤΕ δανείσθηκε μόνο 350 εκατ.ευρώ και με πολύ υψηλό επιτόκιο)» ώστε η Πολιτεία να ενισχύσει με την επιστροφή του ποσού αυτού τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες.

Τέλος, η οικονομική υπηρεσία της Εκκλησία ζητά η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών με την αναγκαία ρευστότητα να γίνει μέσω των καθορισμένων διαδικασιών της τράπεζας και όχι με την δέσμευση των κεφαλαίων της τράπεζας. Παράλληλα, το υπόμνημα ζητά να διατηρηθεί η «αυτόνομη πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία της τράπεζας και των μετόχων της».