Την πρόθεση των εργαζομένων στην ΔΕΗ να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας, εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιο περαιτέρω μετοχοποίησης επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί το μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κουτσοδήμας με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Στο μεταξύ, με Ιππόδρομο και ΟΤΕ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ads

«Θα γίνουν απεργίες από αυτές που η ΓΕΝΟΠ ξέρει να κάνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσοδήμας στον ρ/σ Βήμα 99.5. Σύμφωνα με πληροφορίες του σημερινού Τύπου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Ερωτώμενος για το δημοσίευμα που έκανε λόγο για αμοιβές έως 103.000 ευρώ εκτός έδρας σε τέσσερις συνδικαλιστές για συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ και ΙΚΑ, ο κ. Κουτσοδήμας είπε ότι οι αμοιβές είναι πράγματι υψηλές, ωστόσο, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με τη ΓΕΝΟΠ.

Με δηλώσεις του στο «Έθνος» ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γ.Αδαμίδης υποστήριξε ότι πρόκειται για εκλεγμένα μέλη, τα οποία εισπράττουν τη νόμιμη αποζημίωση. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια κρίσιμη συγκυρία, την οποία ορισμένοι χρησιμοποιούν για να πλήξουν τη ΓΕΝΟΠ.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η ΓΕΝΟΠ θα αρχίσει επαφές µε όλους τους υπουργούς και τους κοινωνικούς φορείς, «ώστε ο καθένας να πάρει θέση για το αν συµφωνεί ή όχι στην περαιτέρω µετοχοποίηση της ΔΕΗ και να δηµιουργηθεί ένα τείχος προστασίας της επιχείρησης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Μιλώντας στα Νέα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος τόνισε: «Ακόµη και τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας θα επιδιώξουµε να συναντήσουµε για να τους ενηµερώσουµε σχετικά µε τη λαθεµένη απόφαση της κυβέρνησης».

Με Ιππόδρομο και ΟΤΕ αρχίζουν οι αποκρατικοποιήσεις

Ο Ιππόδρομος φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος που θα πάρει τον δρόμο της αποκρατικοποίησης, ενώ ακολουθεί και ο ΟΤΕ. Ακολουθούν φυσικό αέριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ειδικότερα, στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής συζητήθηκε η πώληση του 31% της ΔΕΠΑ (αέριο), ενώ αποφασίστηκε ότι μετά το Πάσχα θα κατατεθεί η έκθεση των τραπεζών για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αλλά και η μελέτη για το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι ο διαχωρισμός μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Στην επιτροπή συζητήθηκε και το ζήτημα του ΟΤΕ, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των Γερμανών παραμένει «ζωντανό» αλλά η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα «κινηθεί» ενώ συζητήθηκε και το θέμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η γερμανική εταιρία Deutsche Telekom ενδιαφέρεται να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει προ πολλού μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας ιπποδρομιών PMU εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.

Ακόμα, ειδικό τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε χθες με το γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», σχετικά με την πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τη μείωση του ποσοστού σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική.

Τέλος, τον Μάιο ανακοινώνονται οι πρώτοι Σύμβουλοι για τα εκποιούμενα ακίνητα του Δημοσίου και τον Ιούνιο οι Σύμβουλοι για όλες τις επιχειρήσεις και τη δημόσια περιουσία.