Έως το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Λίγο μετά τις 19:30 ολοκληρώθηκε η – διάρκειας περίπου μίας ώρας – συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό αντικείμενο τον ανασχηματισμό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αντιδρά στην τοποθέτηση και δεύτερου αντιπροέδρου. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη αρχίσει τα τηλέφωνα προς τα νέα στελέχη της κυβέρνησης. Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πυρά αντιπολίτευσης ενόψει του ανασχηματισμού 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που ακούγονται ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Eξωτερικών. Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι ο Παντελής Καψής θα πάρει τη θέση του υφυπουργού για την νέα δημόσια τηλεόραση. Πρόκειται για πρόταση του ΠΑΣΟΚ που φέρεται να έγινε αποδεκτή από το μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως λύθηκε το θέμα Αβραμόπουλου, ο οποίος τοποθετείται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ένας έντονος διαγκωνισμός διαρροών από ενδιαφερόμενους και δημοσιογραφικές «πηγές» που προωθούν συγκεκριμένα ονόματα. 

Ads

Συνεχείς ήταν οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία των δύο κυβερνητικών κομμάτων τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να «κλείσει» η λίστα των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο «τραπέζι» της σημερινής συνάντησης στο Μαξίμου, πέρα από το νέο κυβερνητικό σχήμα, βρέθηκε και η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που θα δώσει το πλαίσιο της συνεργασίας τους από εδώ και στο εξής.
 
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης, αλλά και η βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας. Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.
 
Οι δύο αρχηγοί, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, συζήτησαν και το θέμα της ΕΡΤ, την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στην Ιπποκράτους, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής πλέον, κυβέρνησης. Στη σύσκεψη, αναφέρουν πηγές του Κινήματος, δεν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε ονόματα στελεχών.
 
Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που είχε θέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικού κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί τα ειδικότερα θέματα, πάνω στα οποία θα εργαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη του κινήματος. Το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.
 
Πάντως, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχουν καθησυχαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.
 
Τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα
 
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως στην κυβέρνηση θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και υπουργείο. Σύμφωνα με τη Real News, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, μία κίνηση που έχει δημιουργήσει αρκετές «καραμπόλες» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θα πρέπει να μετακινηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος προορίζεται για το Άμυνας.
 
Το «Βήμα» μεταδίδει πως Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα έχει 15 στελέχη στο νέο κυβερνητικό σχήμα (αναλογία περίπου 3-1), με τον Ευ.Βενιζέλο να προσανατολίζεται στην αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Μεταξύ αυτών, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επιλέξει τον υφυπουργό με αρμοδιότητα την ΕΡΤ που θα αναλάβει την αναμόρφωση του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στον Ηλία Μόσιαλο να αναλάβει την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Ωστόσο ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος είχε καταρτίσει ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ που δεν προχώρησε, αρνήθηκε να αναλάβει το έργο για προσωπικούς λόγους, όπως εξήγησε στον κ. Βενιζέλο.
 
Ο Σκάι μετέδωσε πληροφορίες που αναφέρουν ότι η θέση προτάθηκε και στον Παντελή Καψή.
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα υπουργού (ενδεχομένως στο Υγείας). Παράλληλα, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η συμμετοχή στην κυβέρνηση (θέση υπουργού, αν. υπουργού ή υφυπουργού) των κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, Γιάννη Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Ν. Σηφουνάκη, Γ. Κουτρουμάνη, Θ. Μωραΐτη, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Κεδίκογλου κ.ά., της νυν εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου κ.ά.
 
Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρει η Real News, παίζουν τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Μιχελάκη έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και συζητούνται σοβαρά, ενώ με πολύ λιγότερες πιθανότητες ακούγεται το όνομα της Ελίζας Βόζεμπεργκ.
 
Κατά το «Έθνος», στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Πιθανή θεωρείται η παραμονή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του. Στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στην κυρία Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται όμως και για το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Ο κ. Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των κ. Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό το «σπάσιμο» των υπερυπουργείων Ανάπτυξης – Υποδομών και Παιδείας – Πολιτισμού. Εάν αυτό συμβεί, ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των κ. Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
 
Στο Παιδείας, ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος παραμένει, θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ε. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο κ. Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η κυρία Ολ. Κεφαλογιάννη.
Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μένει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.