Ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης του δημοψηφίσματος για τα επερχόμενα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές άφησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την μαραθώνια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάλεσε εκ νέου σε συνεννόηση τα άλλα κόμματα και υποστήριξε ότι δεν θα ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ads

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και μάλιστα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση να προετοιμάσει τις νομικά αναγκαίες προϋποθέσεις. Τόνισε επίσης ότι είναι έτοιμος να κάνει χρήση του θεσμού του δημοψηφίσματος προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Είπα ότι, είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό, θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι «οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσπιση της ελληνικής δημοκρατίας κι όχι την κατάλυσή της. Όχι τη βία, αλλά τη συμμετοχή και τη συνεργασία. Όχι την αυθαιρεσία, αλλά την ευνομία και την αλλαγή, τη δημοκρατική αλλαγή».

Όσον αφορά το ζήτημα της προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο. Το γεγονός φέρεται να επιβεβαίωσε κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του.«Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στην χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να διευκρινίσει τι θα συμβεί σε περίπτωση που καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση.

Ads

Επιπλέον ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το νέο πακέτο βοήθειας δεν έχει ολοκληρωθεί. Επέμεινε δε, στην ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για ιστορικές αποφάσεις και ιστορική στάση όλων. «Ακόμα και τώρα καλώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών» πρόσθεσε.

«Η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως κυβέρνηση όσο και στην Κ.Ο. αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία» υποστήριξε αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ τόνισε ότι θα επιδιώξει την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μιλά για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το Πρόγραμμα με 180 ψήφους. «Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό» είπε χαρακτηριστικά.