Την υποβάθμιση της Ελλάδας, κατά τέσσερις βαθμίδες, από τη θέση «Α3» στη θέση «Ba1» ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, κατατάσσοντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής του χρέους.

Ads

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η απόφαση για υποβάθμιση προκύπτει από «το ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των νέων μέτρων», τα οποία ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, βραχυπρόθεσμα εκμηδενίζουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας και δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη σταθεροποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζουν κύκλοι από την Τράπεζα της Ελλάδος την σημερινή υποβάθμιση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

Ads

Νωρίτερα, οι ελεγκτές της τρόικας συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους για έλεγχο της τήρησης του προϋπολογισμού, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.