Η προσφορά της Emma Delta ήταν τελικά η μόνη που αποσφραγίστηκε στη διαδικασία για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, αλλά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έδωσε προθεσμία στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, προκειμένου να βελτιώσει το οικονομικό τίμημα που προσφέρει.

Ads

Ο άλλος φάκελος που είχε υποβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτός της Third Point, δεν αποσφραγίστηκε, καθώς περιείχε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που, όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του Ταμείου, δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού ελήφθη υπόψη το προσφερόμενο ποσό από την Emma Delta – και αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων, Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων-, ζήτησε από την εταιρεία να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε προθεσμία 48 ωρών στην Emma Delta, προκειμένου να επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά και έτσι οι οριστικές αποφάσεις για τον διαγωνισμό αναμένεται να υπάρξουν έως την ερχόμενη Πέμπτη, το αργότερο.

Ads

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το τίμημα που προσέφερε η Emma Delta ήταν της τάξης των 620- 630 εκατ. ευρώ (κάποιοι ομιλούν για 622 εκατ. ευρώ), ενώ το Δημόσιο υπολογίζει στο τελικό ποσό που θα λάβει, και το μέρισμα της χρήσης 2012, της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται, από τους ίδιους παράγοντες, ότι οι σύμβουλοι του Δημοσίου αποτιμούν την κρατική συμμετοχή στον ΟΠΑΠ σε ποσό μεταξύ 610 και 650 εκατ. ευρώ.

Στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Emma Delta Management LtD, κύριοι μέτοχοι είναι οι Jiri Smejc (66,7%) και ο όμιλος Μελισσανίδη (33,3%), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα μετέχει και ο όμιλος Lottomatica. Όσον αφορά στη Third Point (αμερικανικό επενδυτικό σχήμα), η οικονομική προσφορά της κρίθηκε «άκυρη» διότι περιείχε όρους, όπως, μεταξύ άλλων, να υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να πωλήσει χωρίς χρονικό περιορισμό μετοχές του ΟΠΑΠ.

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένο το παιχνίδι
 
Για στημένο παιχνίδι κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην πώληση του ΟΠΑΠ , γεγονός που αποδεικνύεται, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, από το διαγωνισμό «παρωδία» που εξελίχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να καταλήξει στη σημερινή μοναδική προσφορά και στο «εξευτελιστικό αυτό τίμημα».
 
Ειδικότερα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, μέσω του αμαρτωλού μάλιστα ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.
 
Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτει, ότι στο εξευτελιστικό αυτό ποσό της προσφοράς περιλαμβάνονται, εκτός του 33% των μετοχών του οργανισμού, και τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία, όταν από μόνη της η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 739 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση μέσω του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ δίνει χάρισμα τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ.