Στις πέντε κατηγορίες φυσικών προσώπων και εταιρειών που εκτιμάται ότι φοροδιαφεύγουν εκτενώς επικεντρώνεται πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων. Ταυτόχρονα, προωθούνται από το οικονομικό επιτελείο τα «Πιστοποιητικά Φορολογικής Συνέπειας» για ειλικρινείς φορολογουμένους.

Ads

Στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής εντάσσεται και η σύσταση Ειδικής Ομάδα Παρακολούθησης Φορολογουμένων για την υποβολή δηλώσεων καθώς και Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου φορολογουμένων, που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα
, βάσει των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν 1.150 επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30.000.000 ευρώ και 9.173 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΜΑΠ.

Την ίδια ώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να εξετάσει διεξοδικά όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δικηγόρων και συμβολαιογράφων, ένα συγκεκριμένο δείγμα ανά ΔΟΥ για την παρακολούθηση φορολογουμένων, με βάση τα εισοδήματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα τεκμήρια διαβίωσης και το περιουσιολόγιο, για τα οικονομικά έτη 2008 – 2010, καθώς και όλα τα στοιχεία ΦΠΑ, ΑΕΠ, εισοδήματος, απόδοσης φόρων εξωχώριων εταιρειών από ΓΓΠΣ.

Παράλληλα, παραμένει ο στόχος για την καταβολή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών από μία ευρεία γκάμα επαγγελματιών, όπως τραγουδιστές συμβολαιογράφοι, κάτοικοι του εξωτερικού με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προμηθευτές σούπερ μάρκετ κ.α.

Ads

Οι φοροφυγάδες που θα εντοπιστούν από τους ελέγχους θα δουν το όνομα στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών, που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Στον αντίποδα, σχεδιάζεται η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, με τη θέσπιση του «Πιστοποιητικού Φορολογικής Συνέπειας», αλλά και τη σύσταση Υπηρεσίας Μεγάλων Φορολογουμένων.