Σε περίπου 130 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζας, τα οποία για να μπορέσουν να δανειστούν έχουν, επίσης, προεισπράξει την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται έως και το 2016. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φιλοδοξούν να δώσουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας –και διατείνονται ότι μπορούν-, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε το δικό τους, εσωτερικό χρέος. Προτιμούν να δανείζονται εκατομμύρια ευρώ για να επιβιώσουν, παρά να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής της Κυριακής», μόνο για το 2008 τα κόμματα έλαβαν 78,4 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών λόγω ευρωεκλογών) δίχως να υπολογίζονται τα ποσά εκείνα που έφθασαν στα ταμεία τους από φίλους ή μέλη τους. Το οικονομικό έτος 2009, στα κόμματα δόθηκαν 140.231.372 ευρώ, τα οποία και μοιράστηκαν ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμή τους. Το ποσό ήταν κατά πολύ αυξημένο –σε σύγκριση με τα 78,4 εκατ. του 2008– καθώς το 2009 ήταν χρονιά εκλογών.

Για φέτος, τα κόμματα θα λάβουν (ανάλογα με τα ποσοστά τους) 37,1 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αρκεί για να καλύψει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που έχουν προεισπράξει τα ποσά που δικαιούνται έως και το 2016 μέσω δανείων, κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα.

Την τελευταία δεκαετία, το 80% των εσόδων του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση. Για τη Ν.Δ., το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 75%. Το ΚΚΕ στηρίζεται κατά το ήμισυ στην κρατική επιχορήγηση, καθώς και στις εισφορές των μελών του. Αντιστοίχως, η Ν.Δ. είχε πάρει ως κρατική χρηματοδότηση το ποσό των περίπου 28 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 25 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 4 εκατ. ευρώ και το ΛΑΟΣ, 2 εκατ. ευρώ. Οι εισφορές κινούνται από 2 – 2,6 εκατ. ευρώ για τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε 683.644 ευρώ και ο ΛΑΟΣ κατά δήλωσή του στον ισολογισμό, μόλις 17.096 ευρώ.

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, τίθενται απαγορεύσεις, προϋποθέσεις, πλαφόν και όρια εκλογικών δαπανών. Aπαγορεύεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από νομικά πρόσωπα, αλλά επιτρέπονται μικρές χορηγίες από ιδιώτες (μέχρι 15.000 ευρώ), όπως και η χρηματοδότηση από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν αποδεδειγμένα σε… πολιτικό κόμμα!

Σύμφωνα με τον ν. 3023/2002, σε περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών, προβλέπεται φυλάκιση έως δύο ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Όμως οι έλεγχοι είναι υποτονικοί και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε παραβάτες. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Μ. Χαιρετάκη, τα τελευταία 20 χρόνια, υποψήφιοι και κόμματα έχουν δαπανήσει περίπου 7,2 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις προεκλογικές δαπάνες τους και να προβληθούν. Ο έλεγχος περιλαμβάνει μόνο την τυπική θεώρηση των δικαιολογητικών που υποβάλλονται. Aπό τα πέντε κόμματα στη Βουλή μόνο το KKE διαφωνεί με την πρόταση για αποκλειστική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κύρια πηγή εσόδων των ταμείων του είναι οι προσφορές των μελών του και των φίλων του κόμματος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πάντως δεν απαγορεύει τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά θέτει τις πολιτικές χορηγίες υπό στενή παρακολούθηση.