Ξεκίνησε σήμερα η σχολική χρονιά με 1.300.000 μαθητές να κάθονται στα θρανία. Γονείς, μαθητές και καθηγητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ads

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 2.645 κενά στην εκπαίδευση, ωστόσο η ΟΛΜΕ τονίζει ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ενώ επισημαίνει ότι η κατάσταση στα 15.500 σχολεία επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο λόγω της μείωσης των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι περίπου στο 50%.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους γονείς ότι «η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «φέτος συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί και έγιναν μόλις 2.825 νέοι διορισμοί. Η κυβέρνηση επικαλείται το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας για να δικαιολογήσει τους μειωμένους διορισμούς».

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ τονίζει ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι η δημιουργία τμημάτων με 28-30 μαθητές, που θα δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στο παιδαγωγικό έργο». Σημειώνεται ότι τα τμήματα μέχρι 25 μαθητές αποτελούν κόκκινη γραμμή για την ΟΛΜΕ, που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις αν ο αριθμός των μαθητών είναι μεγαλύτερος.

Ads

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ ζητάει την συμπαράσταση των γονιών, μέσω των συλλόγων τους, ώστε να υπάρξει αντίδραση και να μην καταδικαστεί η Παιδεία σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Τους φόβους του για τα μεγάλα κενά των εκπαιδευτικών εκφράζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «Νεα», και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Οµοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Δηµήτρης Μπράτης, τονίζοντας επίσης πως «για άλλη µια χρονιά αρκετοί µαθητές θα κάνουν µάθηµα σε σχολεία µε κτιριακά προβλήµατα. Τα µεγαλύτερα παρουσιάζονται στα νηπιαγωγεία, αφού περίπου 70% στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια».

Σήμερα πάντως, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς, απάντησε ότι καμία από «τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν, θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς».

Η κα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά πιο ειδικά, είπε ότι «αυτά είναι πολύ λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα θα συμπληρωθούν εντός της εβδομάδας». «Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση-που είναι δύναμη ζωής-, αρχές και αξίες που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα» σημείωσε η κα Διαμαντοπούλου και απηύθυνε έκκληση προς Πολιτεία, εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας και στους γονείς «να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».

«Μετά το χαμηλόμισθο και το χαμηλοσυνταξιούχο, η Παιδεία και η Υγεία είναι, δυστυχώς, τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου. Εμείς είμαστε εδώ, κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, είμαστε δίπλα στα προβλήματά του και αγωνιζόμαστε για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να είναι η ελπίδα του Τόπου μας στο αύριο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στο 8ο Γυμνάσιο Παγκρατίου.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας που παρακολούθησε τον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς. Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία. Αλλά μία κοινωνία με χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει. Η κυβέρνηση, ενώ έταζε άλλα πέρυσι τέτοιον καιρό, ως αντιπολίτευση, έχει υιοθετήσει πλήρως τις συνταγές του ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Και δυστυχώς τα σχολειά μας οδηγούνται στη δεκαετία του ΄60, με 30 μαθητές ανά τάξη. Και βεβαίως όλα αυτά λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, χωρίς την παραμικρή πρόθεση αναπλήρωσής τους».

Διαβάστε επίσης: Σχολεία σε αναζήτηση ελπίδας