Παρουσία χιλιάδων πιστών τελέστηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία, η πρώτη μετά το 1922, στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ads

«Έρχομαι από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψω τις μνήμες των προγόνων μας», δήλωσε από την Τραπεζούντα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το προσκύνημά μας αυτό, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, «είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς» και χαρακτήρισε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ως «ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός»

«Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας», πρόσθεσε.

Ads

Πλήθος Ελλήνων, Ρώσων και άλλων ορθοδόξων κατέφθασαν στο μοναστήρι για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία. Στο δρόμο για το μοναστήρι, Πόντιοι με λύρα υποδέχονταν τους προσκυνητές. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον αύλιο χώρο της μονής γιατί το καθολικό της είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα από περίπου 100 άτομα.

Οι τουρκικές αρχές είχαν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των τουρκικών και ξένων μέσων ΜΜΕ για να καλύψουν τη Θεία Λειτουργία στην Μονή της Παναγίας Σουμελά.

“Εκτιμώ τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα της παρούσης του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν , η οποία κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για τις μειονότητες και για το Πατριαρχείο”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας σε προσφώνηση του πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα, Φωτή Ξύδα. “Όσα ζήσαμε σήμερα και όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια”, είπε, δεν είναι επίτευγμα δικό μου ή του Πατριαρχείου, αλλά είναι Θεού το δώρο”.

Επίσης, τόνισε ότι “το σημερινό ιστορικό γεγονός είναι μια επιπλέον απόδειξη των καλών προθέσεων, των καλών διαθέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης”, και εξέφρασε την ελπίδα ότι “με τη χάρη του Θεού και με τη δική μας συνετή και σώφρονα συμπεριφορά να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όπως γίνεται επί δέκα χρόνια στην Καππαδοκία και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας”.

“Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, παρά στο παρελθόν, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”, δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος και επισήμανε τις θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίνιτς. Εκτίμησε ότι αυτές “ήταν προειδοποίηση προς την κοινή γνώμη για το επικείμενο βήμα, που θα είναι η εξαγγελία αποφάσεως για επαναλειτουργία της Χάλκης”. “Το ίδιο και ο υπουργός κ. Μπαγίς και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν μίλησαν για το ίδιο θέμα. Αν δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξαγγελίες τους πρέπει να το αποδώσουμε σε εσωτερικές αντιδράσεις αντιπολίτευσης”, παρατήρησε ο Πατριάρχης.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας προσφωνώντας τον Πατριάρχη τόνισε: “Αναδύεται καθ’όλη την πατριαρχεία Σας μια ευωδιά ειρήνης , αγάπης και του αληθινού νοήματος της Ορθοδοξίας. Αυτό εκτιμάται σε όλο τον κόσμο και το σπουδαιότερο εκτιμάται εδώ στην Τουρκία. Γι’ αυτό και καταφέρατε πολύ σημαντικά πράγματα Μας ενδυναμώνουν και ενισχύουν το ρόλο της Ορθοδοξίας”.

“Η Ελληνική Πολιτεία”, πρόσθεσε, “είναι ευγνώμων προς τις τουρκικές Αρχές , οι οποίες συνέλαβαν το μήνυμα σας για ειρήνη και επιτρέπουν την τέλεση Λειτουργιών σε πατρογονικές εστίες. Ως έθνος, ως Ορθόδοξοι είμαστε ευγνώμονες προς εσάς Παναγιώτατε και ελπίζουμε ο Θεός να σας δίνει χρόνια και πολύ σύντομα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης”, κατέληξε ο Έλληνας πρέσβης.