Ο πρωθυπουργός με μια διπλή κίνηση – ανακοίνωση και ομιλία στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ – προχώρησε σε μια εν μέρει υποχώρηση του αρχικού σχεδίου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά με «υψηλούς» τόνους, κάνοντας λόγο για μια «μεταβατική ΕΡΤ» με λίγους εργαζόμενους. Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ικανοποιήθηκαν από την πρότασή του και εμμένουν στην αρχική τους θέση. «Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν από την Ιπποκράτους, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους που βασίζεται στο τρίπτυχο «Ανοιχτή ΕΡΤ- Αλλαγές με την ΕΡΤ σε λειτουργία – Άμεση άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις «φωνές» του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο συνέδριο της  ΟΝΝΕΔ επισημαίνουν ότι «βρίσκεται σε πανικό, απομονωμένος πολιτικά και κοινωνικά». «Έχει απέναντί του την κοινωνία και νομίζει πως μπορεί να την αντιμετωπίσει με υψηλούς τόνους», σημειώνουν.
 
Ο πρωθυπουργός πρότεινε τον ορισμό μιας επιτροπής ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης. Προτείνει επίσης η επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής, που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα να συσταθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει ορίσει ο υπουργός Οικονομικών
 
Παράλληλα στη δήλωσή του αναφέρει πως το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης μπορεί να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. «Αναμένω την αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό», τόνισε.

Υψηλοί τόνοι στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ 

Από το βήμα του 9ου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, μιλώντας σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στέλνει τρία μηνύματα: Πρώτον διαμήνυσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με δυναμική, δεύτερον ότι μπορεί να βρεθεί λύση και να λειτουργήσει γρήγορα ο νέος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός –ακόμα να υπάρξει και μεταβατική φάση ώστε να αρχίσουν προσωρινά άμεσες μεταδόσιες- και τέλος πως η εντολή του λαού είναι «να τα αλλάξουμε όλα και αυτή την εντολή δεν τη διαπραγματευόμαστε».
 
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για το «σκοτάδι» στην ΕΡΤ υποστηρίζοντας πως «είναι γεμάτη με απίστευτα σκάνδαλα που θα τα μάθει ο λαός ενώ επανέλαβε πως ήταν σύμβολο αδιαφάνειας σπατάλης, «το έλεγαν και εκείνοι μέχρι προχθές». «Κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και ο κ. Τσίπρας την έλεγε εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης και τώρα που την φτιάχνουμε τους έπιασε ο πόνος», τόνισε και συνέχισε:
 
«Πολλοί προσπάθησαν να την εξυγιάνουν ωστόσο στάθηκε αδύνατο καθώς όποιος το επιχείρησε, συνασπιζόταν εναντίον του η συντεχνία. Αυτοί που σήμερα κάνουν ότι θρηνούν για την ΕΡΤ δεν ήταν αυτοί που την έσπρωχναν σε απεργία κάποτε;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Κι ύστερα διαμαρτύρονται όταν κλείνουμε αμαρτωλή ΕΡΤ για να ανοίξουμε δημόσια με αξιοκρατία».
 
Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και σε κάποιους που διακηρύσσουν ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ανήκουν σε συντεχνίες, ότι η δημόσια περιούσια ανήκει σε εκείνους που πρόλαβαν να την καταπατήσουν, ότι η δημοκρατία είναι ό,τι μπορεί να αρπάξει ο καθένας. «Το δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους», τόνισε.
 
Ωστόσο, υποστήριξε πως η κρίση έχει αφυπνίσει τον κόσμο και η στάση του λαού αλλάζει. «Σε εμάς προσβλέπουν ακόμη και ο τελευταίος που πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα στον τόπο», δήλωσε. Καταλήγοντας ανέφερε πως «οι ιδέες μας κοιτάνε το αύριο οι δικές τους προσπαθούν να διασώσουν το χθες σημειώνοντας πως για να υπερασπιστείς δικαιώματα της κοινωνίας, πρέπει να καταργήσεις τα προνόμια των λίγων».