Στην αποχή από τις φετινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι στραμμένη η προσοχή, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 40%. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως προβληματίζονται έντονα από την αποχή, αλλά δηλώνουν αισιοδοξία καθώς όπως υποστηρίζουν δεν πέρασε η «αντιμνημονιακή φρενίτιδα».

Ads

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω σε όσους συνειδητά απείχαν είναι πως σήμερα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα. Χρέος για όλους είναι να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους… Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής.

Το πρώτο μήνυμα το οποίο μοιάζει ξεκάθαρο είναι το μήνυμα της αποχής, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος υποστήριξε πως ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά μίλησε για αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής. O βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως η αποχή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται για στάση αδιαφορίας, αλλά αντίθετα έχει έντονο πολιτικό περιεχόμενο.

Έτσι, σύμφωνα με το 40% των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες, η αποχή έφτασε το 40,02%, ενώ το λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν 9%. Αντιστοίχως το ποσοστό αποχής για τις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε για λίγο αυτό των περιφερειακών εκλογών φτάνοντας το 40,5%, ενώ λευκά και άκυρα εδώ συγκέντρωσαν 5,37%.

Ads

Στους πέντε μεγαλύτερους δήμους, η αποχή ήταν: Στην Αθήνα 58%, στη Θεσσαλονίκη 46,9%, στον Πειραιά 56,5%, στην Πάτρα 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης 36,3%.

Στο σύνολο της επικράτειας και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60 τοις εκατό) σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%, ενώ ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

Oι κάτοικοι της Γαύδου απείχαν από τις εκλογές για περιφερειάρχη, διαμαρτυρόμενοι για τα ανεπαρκή ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με την Κρήτη. Παρ’όλα αυτά ψήφισαν κανονικά για την ανάδειξη δημάρχου του νησιού, ο οποίος δεν έχει κάποιον αντίπαλο απέναντί του.

Από τις κάλπες των περιφερειακών, αλλά και των δημοτικών εκλογών απείχαν οι κάτοικοι στο Βελβεντό Κοζάνης, αντιδρώντας στη συνένωση του δήμου τους με άλλον γειτονικό. Σε σύνολο 4.850 δημοτών μόλις πενήντα προσήλθαν στις κάλπες από το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, όπως αναφέρει ο δήμαρχος.

Καθολικά απείχαν από τις σημερινές εκλογές και οι μηλοπαραγωγοί στο χωρίο Τοιχιό του νομού Καστοριάς, καθώς με αυτό τον τρόπο εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το ότι δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις για καταστροφές που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους πριν από δύο χρόνια.

Η αποχή στο παρελθόν

  • Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η αποχή είχε φτάσει στο 29% (ποσοστό συμμετοχής 70,92%).
  • Στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή ήταν στο επίπεδο του 47,5% (συμμετοχή: 52,63%).
  • Στις εθνικές εκλογές του 2007 η αποχή έφτασε το 26% (συμμετοχή: 74,15%)