Στοιχεία για την υλοποίηση των έργων του προγράμματος «Αθήνα – Αττική 2014», παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποσχόμενο παράλληλα εναρξη εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου εντός του 2011.

Ads

Ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου προκηρύχθηκε στις αρχές Ιουλίου, οι μελέτες κατατέθηκαν την 30η Σεπτεμβρίου και οι νικητές ανακοινώθηκαν την 21η Οκτωβρίου. Η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής, ώστε η υλοποίηση του έργου να ξεκινήσει μέσα στο 2011, θα ανατεθεί άμεσα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σχετικά με τις πεζοδρομήσεις εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου για την ανάπλαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας να γίνει μέσα πρώτο τρίμηνο του 2011.Έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Διερεύνηση της δυνατότητας αποκλειστικής χρήσης της Λεωφόρου Πανεπιστημίου για Δημόσιες Συγκοινωνίες». Στις αρχές του 2011 η «νοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» θα προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, με στόχο την ολοκλήρωσή του στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ θα και προκηρυχθεί κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη εφαρμογής για τις επιπτώσεις του έργου στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2014.

Για το παραλιακό μέτωπο, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι η μελέτη ήπιας ανάπλασης των 750 στρεμμάτων του Φαληρικού Όρμου θα ανακοινωθεί άμεσα και αφορά στη δημιουργία πάρκου στο σύνολο της επιφανείας του. Στις 26 Οκτωβρίου δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΝΕΑΚΝ) Αγ. Κοσμά (πρώην «Φαντασία»). Έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας.

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έγκριση των μελετών των περιοχών χάραξης των Δήμων από τον Άλιμο έως και τη Βούλα για τον πεζόδρομο- ποδηλατοδρόμος Ανατολικής παραλιακής ζώνης Σαρωνικού. Αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο.Θα ακολουθήσει σύνταξη τευχών δημοπράτησης από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και τέλος η προκήρυξη της εργολαβίας από την Περιφέρεια Αττικής.

Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται η προμελέτη για τον ποδηλατόδρομο Κηφισιάς – Φαληρικού Όρμου και τις αναπλάσεις σε ελεύθερους χώρους κατά μήκος του. Τα στοιχεία για το έργο θα σταλούν στις δημοτικές αρχές Αθηναίων, Καλλιθέας και Μοσχάτου και στο υπουργείο Υποδομών για τις προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος απάντησής τους λόγω των δημοτικών εκλογών.

Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», δημοπρατήθηκε το έργο ανακύκλωσης του νερού των λιμνών-άρδευσης-πυρόσβεσης, με χρηματοδότηση του “Πράσινου Ταμείου” και του Ιδρύματος Λάτση. Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε εξυγίανση των οικονομικών του και συγκεκριμένα ότι το ήμισυ των λειτουργικών εξόδων του πάρκου, που φτάνουν τα 500.000 ευρώ, καλύπτεται από τα έσοδα των δραστηριοτήτων του.

Η περιοχή των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2011, μετά τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών προχωρά στη μελέτη πιλοτικής ανάπλασης, έκτασης 70 στρεμμάτων. Αναμένεται η τοπογραφική αποτύπωση του χώρου για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.

Για τον Ελαιώνα γίνεται επεξεργασία τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση χρήσεων (χωροθέτηση Ισλαμικού Τεμένους στην έκταση του Ναυτικού Οχυρού, εμπλουτισμό των αμιγών βιομηχανικών περιοχών με άλλες χρήσεις, προσθήκη της χρήσης περίθαλψης, κ.λπ.).

Το ΥΠΕΚΑ γνωστοποίησε επίσης ότι το πρόγραμα αποξήλωσης παράνομων πινακίδων θα συνεχιστεί από τη Λεωφόρο Κηφισίας. Τον Ιανουάριο αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης για την ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και Αττικής.

Όσον αφορά στην ανάπλαση των Προσφυγικών της Καισαριανής, η προκαταρκτική πρόταση του υπουργείου ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στο δήμο. Αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημοσιοποίηση της μελέτης.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι προβλέπεται να προκηρυχθούν σταδιακά οι εξαγγελθέντες διαγωνισμοί ανάπλασης, με πρώτο, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, το διαγωνισμό για το Δημοτικό χώρο στη συμβολή των οδών Θηβών και Φαλήρου στα Καμίνια.