Το «ευρωβαρόμετρο» της διαφθοράς αποκαλύπτει στοιχεία διόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2009, σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες (98%) πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι μείζον πρόβλημα στη χώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., με δεύτερη να έρχεται η Βουλγαρία (97%) και τρίτη η Ουγγαρία (96%). Αντιθέτως, οι Δανοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η λιγότερο διεφθαρμένη, καθώς μόλις το 22% αυτών κρίνει ότι η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα τους.

Ads

Ποια είναι η ρίζα της διαφθορά; Σύμφωνα με το 74% των Ελλήνων είναι οι πολιτικοί, ενώ δεύτεροι έρχονται, με ποσοστό 72%, οι αστυνομικοί. Στους πολιτικούς αποδίδουν τη διαφθορά, άλλωστε, και οι Βούλγαροι, με ποσοστό 76%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Δανοί, με ποσοστό 25%. Σε ό,τι αφορά δε τους αστυνομικούς, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ε.Ε. μετά την… Κύπρο (89%) και τη Βουλγαρία (80%). Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς της χώρας τους έχουν οι Δανοί (9%).

Ειδικότερα, με τη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα «πολεμούν» καθημερινά τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων – οι γνωστοί «αδιάφθροι» – χωρίς, ωστόσο να επιδεικνύουν θεαματικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, από τις 5.184 υποθέσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί από το πρώτο έτος λειτουργίας της υπηρεσίας, το 1999, έως και το τέλος του 2008, η υπηρεσία κατάφερε μόνο 309 καταδίκες σε πρώτο βαθμό. Από αυτές, οι πλειοψηφία ανατράπηκαν σε δεύτερο βαθμό, και εν τέλει, μόνο 76 καταδίκες απέμειναν!

Επόμενη θέση στο «βάθρο» της διαφθοράς κατέχουν οι Έλληνες γιατροί, καθώς τα διαβόητα «φακελάκια» έχουν σημαδέψει βαθύτατα τη σχέση των Ελλήνων πολιτών με τους γιατρούς της χώρας. Το 82% των ερωτηθέντων (υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., στην οποία ο μέσος όρος είναι μόνο 32%) πιστεύουν ότι η διαφθορά κυριαρχεί στο ιατρικό επάγγελμα, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι (65%) και οι Κύπριοι (66%).

Ads

Τέλος, στη διαφθορά πρωτοστατούν και όσοι ασχολούνται με τις δημόσιες προμήθειες (οι αποκαλούμενοι «εργολάβοι») για το 72% των Ελλήνων. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο (76%) και την Τσεχία (74%), ενώ το χαμηλότερο βρίσκεται στη Δανία (27%).