Παγκόσμιο πρόβλημα έχει καταστεί η χρήση ναρκωτικών την τελευταία δεκαετία, ενώ η οικονομική κρίση επιτείνει το πρόβλημα καθώς η επιδείνωση του κοινωνικού περιβάλλοντος, το άγχος και η κατάθλιψη οδηγούν στην κατάχρηση αρχικά νόμιμων και στη συνέχεια παράνομων ουσιών και τελικά στην εξάρτηση. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών γίνεται εν μέσω κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στις δομές απεξάρτησης που προχωρούν σε 24ωρη απεργία για την υποχρηματοδότηση και την κατάρρευση των δομών. Επιπλέον πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Κρίση και Ναρκωτικά.Η κρίση διαλύει την κοινωνική συνοχή. Του Χαράλαμπου Πουλόπουλου

«Είμαστε ακόμη στην αρχή. Η αύξηση των χρηστών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο προσεχές μέλλον. Παρατηρούμε μια στροφή σε φτηνά ναρκωτικά λόγω ένδειας. Οι χρήστες δοκιμάζουν νέες φτηνές ουσίες και επιστρέφουν στην ενδοφλέβια χρήση, που είναι μεν πιο αποτελεσματική στην επίδραση της ουσίας, αλλά και πιο καταστροφική για τον χρήση. Στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ κάθε βδομάδα δεχόμαστε 10-15 νέες αιτήσεις για ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αυξάνονται και ότι εμφανίζονται κάποιοι ‘κρυμμένοι’ χρήστες» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, νευρολόγος – ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης.
 
Σημειώνεται ότι στις 12 μονάδες του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνουν θεραπεία 2.600 εξαρτημένοι και η αναμονή για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα, από 3,5 χρόνια που ήταν πριν από το 2010 στις μέρες μας έχει μειωθεί στις 40 ημέρες. «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, η θεραπεία είναι καλύτερη από τη μείωση της βλάβης και η μείωση της βλάβης είναι καλύτερη από το τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Γαζγαλίδης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, στην Ελλάδα, ένας στους έξι μαθητές, ηλικίας 15 – 19 ετών, μία ή περισσότερες φορές στη ζωή του έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, όπως κάνναβη, ηρωίνη, LSD, κοκαΐνη, κρακ, αμφεταμίνες, έκσταση, μαγικά μανιτάρια και GHB.
 
Διαχρονικά, από το 1984 μέχρι το 2011 στη χώρα μας παρατηρείται αυξητική τάση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές 15 – 19 ετών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μαθητών που έκαναν χρήση οποιαδήποτε παράνομης ουσίας μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους από περίπου 6% που ήταν το 1984 αυξήθηκε στο 16,6% το 2011, σύμφωνα με στοιχεία πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση ουσιών στους μαθητές, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD στην οποία μετείχαν 36 χώρες.
 
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά των 16χρονων Ελλήνων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μικρότερα σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις εισπνεόμενες ουσίες που είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η επικράτηση χρήσης οποιασδήποτε παράνομης ουσίας στους 16χρονους Έλληνες είναι 11% έναντι 18% στις άλλες χώρες που μετείχαν στην έρευνα ESPAD, η χρήση κάνναβης είναι 8% έναντι 17%, η χρήση παράνομων ουσιών εκτός κάνναβης είναι 5% έναντι 6% και η χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι 14% έναντι 9%.
 
Η επικράτηση χρήσης κάνναβης στους 15χρονους μαθητές στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα HBSC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι χαμηλότερη (7% έναν 17%).
 
Τα προγράμματα πρόληψης πάντως συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή του κινδύνου, καθώς μειώνουν την πιθανότητα χρήσης ουσιών, όπως κάνναβη, τσιγάρο και αλκοόλ, από 23% έως 35%. «Μία μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές 15 – 19 ετών παρατηρήθηκε στη χώρα μας στο διάστημα 1998 – 2003, λόγω της λειτουργίας προγραμμάτων πρόληψης» σημειώνουν οι ειδικοί.
 
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
 
Με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει σήμερα και αύριο (17.30-24.00) στην Πλατεία Ευόσμου σειρά εκδηλώσεων για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα.
 
Στις 19.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών πραγματοποιείται επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Ναρκωτικά. Πρόληψη και Θεραπεία» που διοργανώνεται από τον ΟΚΑΝΑ, την «Πυξίδα» και το δήμο Νεάπολης – Συκεών.
 
Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων λένε «ναι» στην προσπάθεια, την ελπίδα και τη ζωή με μια μεγάλη συναυλία, στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι: Θανάσης Αλευράς, Ηρώ, Θέμης Καραμουρατίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Φιλοθέη Μωρίκη, Onirama, Τάνια Τσανακλίδου και Μιχάλης Χατζηγιάννης.
 
Μαζί τους και τα συγκροτήματα των προγραμμάτων απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και 18 ΑΝΩ.
 
Στο χώρο της συναυλίας (Τεχνόπολις, Γκάζι, Πειραιώς 100) θα λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα των προγραμμάτων. Η συναυλία ξεκινά στις 21.00 το βράδυ και η τιμή εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.
 
Η συναυλία γίνεται για την ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης.
 
Επίσης, η Μονάδα Απεξάρτησης  του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών 18 ΑΝΩ σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει μια συναυλία υπό τον ιδιαίτερα συμβολικό τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως».
 
Δύο αριστουργήματα της κλασικής εποχής, η Εισαγωγή «Λεωνόρα» αρ.3 του Μπετόβεν και η μεγαλειώδης τελευταία συμφωνία του Μότσαρτ αρ. 41, γνωστή και ως «Συμφωνία του Διός», θα πλαισιώσουν το Κοντσέρτο για Κοντραμπάσο του Τζοβάνι Μποτεσίνι με σολίστ τον κορυφαίο μουσικό της ορχήστρας μας, Άγγελο Ρεπαπή. Διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.
 
Η συναυλία θα γίνει στις 21.00 το βράδυ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.