Μικρή υποχώρηση της πλειοψηφίας και άνοδο της «Αριστερής Πλατφόρμας» – σε σύγκριση με τους καταγεγραμμένους συσχετισμούς της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης – δείχνουν τα αποτελέσματα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εφορευτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος σε σταυρούς έρχεται ο Γιάννης Δραγασάκης με 1.458 ψήφους, ενώ στην πρώτη δεκάδα εκλέγονται στελέχη του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου» όπως οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου.

Ads

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

  • «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο»: ψήφοι 2.294 ποσοστό 67,61% έδρες 135
  • «Αριστερή Πλατφόρμα»: ψήφοι 1.024 ποσοστό 30,18% έδρες 60
  • «Ανένταχτοι Εντός ΣΥΡΙΖΑ»: ψήφοι 35 ποσοστό 1,03% έδρες 2
  • «Κομμουνιστική Τάση»: ψήφοι 25 ποσοστό 0,74% έδρες 2
  • «Παρέμβαση των Μελών»: ψήφοι 9 ποσοστό 0,27% έδρες 1
  • «Παρέμβαση για την Ενότητα»: ψήφοι 7 ποσοστό 0,21% έδρες 0
 

 
Υπενθυμίζεται πως για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 3.412 αντιπρόσωποι. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε 2.477 ψήφους, η Σίσσυ Βωβού 157 και ο Πάνος Ηλιόπουλος 22. Λευκά 688 και άκυρα 68. Δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας εξελέγη με το 72,59% των ψηφισάντων ή με το 74,08% επί των εγκύρων.

Ads

«Είχαμε ένα δημοκρατικό συνέδριο και σηματοδότησε αυτό (σ.σ. η υποψηφιότητα που έθεσε) κάτι για τα θέματα της δημοκρατίας και του φύλου και ελπίζω να τα αξιοποιήσουμε σύντομα», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις της η Σίσσυ Βωβού. Όπως είπε, υπάρχει μια μεγάλη τάση που δεν συμφωνεί με την έννοια της προεδρίας, αλλά να υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή και κάποιοι εκπρόσωποί της με συλλογικά όργανα. «Πιστεύουμε ότι η έννοια της προεδρίας δεν ταιριάζει με ένα κόμμα δημοκρατικό και είναι λίγο αναχρονιστικό όλο αυτό και μοιάζει με τα αστικά κόμματα», διευκρίνισε.
 
Σύμφωνα με την κ. Βωβού η υποψηφιότητά της ήταν συμβολική και χωρίς καμία αντιπαλότητα, ενώ ο δεύτερος λόγος, όπως είπε, ήταν η δημοκρατία του φύλου. «Διότι δεν πετυχαίνει πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς πολύ περισσότερο στην υπόλοιπη κοινωνία. Θέλουμε ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών, στο 50% ή έστω 40%, σε όλα τα όργανα του κόμματος», σημείωσε.

O Δ. Παπαδημούλης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ
 
«Ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε κόμμα αρχηγικό, συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό και κανείς δεν θα απειλείται με διαγραφή όταν εκφράζει διαφορετική άποψη», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στον Βήμα FM, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Tο καταστατικό του κόμματος λέει το απλό και αυτονόητο: ότι όλα τα στελέχη και μέλη δεσμεύονται από τις συλλογικές μας αποφάσεις που σημαίνει ότι όταν με ρωτάτε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα, απαντώ τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα δικά μου, τόνισε.
 
«Αν έχω δική μου άποψη», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης, «το διευκρινίζω για να μη δημιουργείται σύγχυση και να μην ψαρεύουν στα θολά νερά οι πολλοί και ισχυροί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Σχετικά με την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κρατάει μικρό καλάθι για «τις διαφοροποιήσεις στα λόγια βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γιατί η εμπειρία δείχνει ότι τελικά ψηφίζουν». «Διότι», συνέχισε, «λένε ότι τους έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και στην πραγματικότητα διότι κοιτούν την επανεκλογή τους πάνω από τη συνέπεια λόγων και έργων».

Γλέζος: Έτοιμοι να φέρουμε τον λαό στην εξουσία
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ιδρυτικού συνεδρίου, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε: «Είμαστε ώριμοι, πανώριμοι, όχι για να κυβερνήσουμε εμείς, αλλά για να φέρουμε τον λαό στην εξουσία». Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι «όλοι αυτοί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που τους βλέπετε εδώ, χτίζουν και δημιουργούν τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του λαού, την Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας, την Ελλάδα της πραγματικής και άμεσης δημοκρατίας, την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

 
 
Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Είμαστε ώριμοι, πανώριμοι, όχι για να κυβερνήσουμε εμείς, αλλά για να φέρουμε το λαό στην εξουσία. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως και το λέμε: Δεν πάμε να κυβερνήσουμε εμείς, πάμε να φέρουμε το λαό στην εξουσία»
.
Ερωτώμενος για το αν η Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία ενωμένη και αν, δεδομένων των διαφωνιών, μπορεί να υπάρξει συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ο κ. Γλέζος απάντησε: «Όλη η Αριστερά μπαίνει μπροστά στις ευθύνες της και ο καθένας καλείται να ανταποκριθεί στο προσκλητήριο των καιρών».
 
Ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είπε: «Το αποδεικνύει το συνέδριό του…».