Την εκτίμηση ότι η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι διαχειρίσιμη και ότι δεν απειλείται η ύπαρξη του ευρώ εξέφρασε χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρκο Κράνγιεκ σε συνέντευξή του στην σλοβένικη τηλεόραση. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά το πρόβλημα είναι το πώς θα εξασφαλιστεί επαρκής ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε χρεωμένα κράτη μέλη να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους υποστήριξε, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας.

Ads

Υποστήριξε, πως έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα είχε χειρότερες επιπτώσεις από ότι η παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση. Εκτίμησε δε πως τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα εδραιώσουν στο μέλλον τα δημόσια οικονομικά τους.

Εξάλλου, σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times εκτιμούν πως η Ευρωζώνη μπορεί εύκολα να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο χρεοκοπίας κρατικού και τραπεζικού χρέους. Σύμφωνα με τη δημοφιλή στήλη Lex της βρετανικής εφημερίδας για να αποφευχθεί ένα πλήγμα στις τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτυπώσουν όσο χρήμα χρειάζεται για να στηρίξουν τις τράπεζες. Η δε ΕΚΤ θα μπορούσε για να καθησυχάσει τους επενδυτές να δημιουργήσει προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων τραπεζικής ρευστότητας και να εγγυηθεί ότι θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα πρέπει τελικά να το πράξει.

Ads