Η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα το 2010, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει μία διολίσθηση μελλοντικών συμβολαίων. Με αυτή τη δήλωση απάντησε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, σε ερώτηση βουλευτή.

Ads

Ειδικότερα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι κανένα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν στην Ελλάδα κατά το μήνα Μάρτιο δεν θα πρέπει να επηρεάσει, φέτος, τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείο Άμυνας.

«Οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις προοιωνίζουν μια πιθανή διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων των μελλοντικών συμβάσεων», επισήμανε το Υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις που άρχισαν με τη Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο των διακρατικών συμβάσεων».

Ads

«Τα διαβήματα για την απόκτηση φρεγατών τύπου FREMM (φρεγάτες πολλαπλών αποστολών) και ελικοπτέρων SAR (έρευνας και διάσωσης), που προτάθηκαν από τη Γαλλία, εξακολουθούν να ισχύουν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 2009 για την αγορά από την Αθήνα έξι FREMM, καθώς και 15 ελικοπτέρων Super Puma. Η Ελλάδα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο της αγοράς 30 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, με την Γαλλία να προτείνει το αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, που δεν έχει ποτέ εξαχθεί.

Όπως υποστηρίζει το γαλλικό υπουργείο, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010 για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά «ουσιαστικά» τις «δαπάνες λειτουργίας».

«Για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμείνουμε τη δημοσίευση του μελλοντικού εξοπλιστικού σχεδίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2011-2016, που προβλέπεται σε μερικούς μήνες», τονίζει.

«Η κυβέρνηση τιμά τις συμφωνίες αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα», σχολίασε το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα το 2010 για τις αμυντικές δαπάνες της, θα διαθέσει το 2,8% του ΑΕΠ της, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.