Του Βαγγέλη Στολάκη, ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Ads

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την τρόικα»

«Είμαστε το πρώτο αυτοφυές κόμμα, από τον πόλεμο και μετά, που μπορεί και στέκεται στα πόδια του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στα πλαίσια της επίσκεψής του στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στις λάθος επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κώσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο. Ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση χρέους της Ελλάδας με τη συμβολή διεθνών οίκων, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δε συναντήθηκε για πρώτη φορά, μετά από 17 χρόνια, με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Βελόπουλου για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και τη στήριξή του στο πρόσωπο του Μάκη Στεργίου για το δήμο Θεσσαλονίκης. Απάντησε στην ερώτηση του tvxs για την ψήφο εμπιστοσύνης στο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σίγουρος για τις τοπικές εκλογές

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα καταγράψει ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Περιφέρεια Αττικής. «Εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει μάχες στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό από τις εκλογές του 2004. Πιστεύω ότι θα είναι μια μάχη με πολύ καλά αποτελέσματα».

Ads

Σχετικά με τη στήριξη του ΛΑΟΣ τη δεύτερη Κυριακή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Όταν τεθεί το ερώτημα θα απαντήσουμε. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, έχουμε εκλογές μπροστά μας. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής θα κάνουμε την τοποθέτησή μας μετρώντας πολύ σωστά και με πάρα πολύ προσοχή τα αποτελέσματα της κάλπης της πρώτης Κυριακής».

Είπε πως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δε δημιουργεί πρόβλημα σε κεντρικό επίπεδο ενώ επανέλαβε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να πληγώσει την παράταξη. «Όσον αφορά βέβαια το θέμα, δεν μπορεί να πληγώσει κανείς τον κ. Σαμαρά. Αυτομαστιγώνεται τόσο πολύ μόνος του που και να θέλεις και να έχεις διάθεση, που δεν έχω τέτοια διάθεση, δεν μπορώ να συμμετέχω» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο «Καλλικράτης» θα μπορούσε να είναι μια σκέψη την οποία θα μπορούσαμε να την δουλέψουμε επαρκώς. Δεν το κάναμε. Ο «Καποδίστριας» ήταν πολύ πρόσφατος. Μόλις 12 ετών. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Δεν υπήρχε αυτή η βιασύνη. Πιστεύω ότι ο «Καλλικράτης» θα έχει τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή» δήλωσε αναφερόμενος στη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις ανέφερε πως: «Η νίκη του Ερντογάν νομίζω ενδυναμώνει περισσότερο τον Τούρκο Πρωθυπουργό και η ενδυνάμωσή του αυτή δεν σημαίνει κατά καμία έννοια υποχώρηση εκ μέρους του στις διεκδικήσεις που πρέπει η Ελλάδα να προβάλει διαρκώς, δηλαδή όπως το casus belli, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το συμμάζεμά του επάνω εις την Θράκη».

Είναι φίλος μου ο Άνθιμος

«Αυτό είναι παλαιομοδίτικο. Δεν ξέρω, μήπως τώρα ζητήσει να ονομαστεί Ερντογάν, Ταγίπ Ερντογάν. Νομίζω ότι εάν γινόταν δημοψήφισμα εις την συμπρωτεύουσα, η πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου κ. Μπουτάρη δεν θα έπιανε ούτε 1%. Να αντικαταστήσουμε δηλαδή τον Απόστολο Παύλο με τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον μεγαλύτερο σφαγέα του προηγουμένου αιώνα μετά τον Χίλτερ» ήταν η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παλαιότερη πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη να μετονομαστεί η οδός Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ.

Χαρακτήρισε «ανοησίες» το περιστατικό της επίθεσης με παπούτσι στον Πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε πως με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο είναι φίλοι και γι’ αυτό τον επισκέφτηκε.

Η ερώτηση του tvxs

«Και στην τοποθέτησή σας, πριν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δηλώσατε ότι είστε ένα φιλολαϊκό κόμμα. Πώς γίνεται να είναι ο ΛΑΟΣ ένα φιλολαϊκό κόμμα όταν έχει ψηφίσει το μνημόνιο αλλά και διάφορα αντιλαϊκά μέτρα;», ήταν η ερώτηση του Βαγγέλη Στολάκη, της δημοσιογραφικής ομάδας tvxs Θεσσαλονίκης, προς στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΔΕΘ.

Η απάντηση του Γιώργου Καρατζαφέρη ήταν η ακόλουθη:

«Ψηφίσαμε το άρθρο 1, το έχουμε πει πολλές φορές. Εκεί που έφτασαν τα πράγματα η Νέα Δημοκρατία πρωτίστως αλλά και το ΠΑΣΟΚ, είχα δυο επιλογές: Ή να πτωχεύσει η χώρα, ή να συνεχίσει να υπάρχει η χώρα. Δεν υπήρχε τρίτη λύση. Απλά ήταν τα πράγματα. Για φανταστείτε αν εγώ ψήφιζα ανάποδα και άλλοι 9 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πτώχευε η Ελλάδα. 1η Ιουνίου δε θα έπαιρνε σύνταξη ο πατέρας σας, ούτε η μητέρα σας. Ούτε μισθό. Αυτό σημαίνει πτώχευση. Δεν έχετε καταλάβει, είχα να διαλέξω ανάμεσα σε δυο πράγματα: Ή καθόλου μισθό, ή κουτσουρεμένο μισθό. Δύο πράγματα είχα να διαλέξω. Αποφάσισα λοιπόν να συνεχίσει να υπάρχει το κράτος με κουτσουρεμένο μισθό, ώσπου να βρούμε τις λύσεις να επαναφέρουμε τα πράγματα εκεί που ήταν πρώτα. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό ο κ. Σαμαράς θα το έκανε, όπως είπε ο σύμβουλός του, εάν είχε 181 αναγκαστικές ψήφους. Τώρα δεν το έκανε και εκ του ασφαλούς βγαίνει έξω και προσπαθεί να μαζέψει εντυπώσεις. Επαναλαμβάνω: Αύριο το πρωί να φύγει η τρόικα. Αύριο το πρωί. Αύριο. Πρέπει να πω ότι εχτές χαρήκαμε όλοι που παίρνουμε τα δεύτερη δόση και θα υπάρχουν μισθοί. Εάν δεν πάρουμε τα λεφτά και διώξουμε την τρόικα, τους πούμε «φύγετε και έχουμε βρει τα λεφτά που μας δώσατε», τι θα γίνει 1η του μηνός; Ας απαντήσει ο κ. Σαμαράς. Εάν έχει καλύτερη λύση, να τον ακολουθήσω. Με μεγάλη χαρά. Χειροκροτώντας. Δεν υπάρχει αυτή η λύση. Δυστυχώς έφτασε την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία εκεί και το ΠΑΣΟΚ, να μη μπορεί να ζει μόνη της. Απλά είναι τα πράγματα»