Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά του ελληνικού -μη διαχειρίσιμου- χρέους τίθεται επί τάπητος, ως το επικρατέστερο σενάριο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές που πρέπει να λυθούν» και εκτιμάται ότι οι οριστικές αποφάσεις για το «πακέτο» μέτρων δεν θα ληφθούν πριν από το Μάρτιο.

Ads

Η πρόταση, η οποία έχει την ένθερμη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά κατά προτεραιότητα ελληνικά ομόλογα ύψους 98 δις ευρώ, με επιτόκιο το οποίο ξεπερνά το 5%, δηλαδή «ακριβό» χρέος το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα το ελληνικό δημόσιο μέσω των τόκων. Την επιπλέον χρηματοδότηση του EFSF υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση η οποία αξιώνει «περισσότερα εργαλεία» για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Παράλληλα, όμως, το Βερολίνο προωθεί την αποτροπή δημιουργίας νέου χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, μέσα από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, η οποία θα συνοδεύεται από νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Εξού και η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ πως «αυτά που έχουμε κάνει δεν είναι αρκετά». Σε αυτό το σημείο, δηλαδή στις αξιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης για περαιτέρω λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία στους κόλπους της Ευρωζώνης, εκφράζονται οι μεγαλύτερες ενστάσεις. Την Παρασκευή, το σχέδιο για μεγαλύτερο συντονισμό και ισχυρότερες δεσμεύσεις ανάμεσα στις χώρες του Ευρώ θα παρουσιάσουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Στο μεταξύ, ως επίμαχα ζητήματα, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να διατυπωθούν και τα αιτήματα αφενός για μείωση των επιτοκίων δανείων προς χώρες όπως η Ελλάδα και Ιρλανδία, αφετέρου χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το EFSF στην Πορτογαλία και την Ισπανία (φέρονται να αντιδρούν η Κομισιόν και ορισμένα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης).

Ads

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα φέρεται από έναν στους δύο ξένους επενδυτές ως η χώρα που βρίσκεται πρώτη από οποιαδήποτε άλλη στην «πόρτα της εξόδου» από την Ευρωζώνη, καθώς εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία αποχώρηση από το Ευρώ.