Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Reuters.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από το Λονδίνο όπου βρίσκεται σε road show, αναγνώρισε πως οι αγορές εμφανίζονται δύσπιστες για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και σε μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς. «Η αγορά του Λονδίνου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για την Ελλάδα στην παρούσα φάση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων (στην οποία η συμμετοχή ξένων επενδυτών ανήλθε στο 30%) υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε δανεισμός με επιτόκιο κάτω του 5% είναι θετικός. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βρίσκει χρήματα κάθε φορά που βγαίνει για δανεισμό και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά. «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011» χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων διασποράς», τα οποία θα απευθύνονται στους Έλληνες που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Λονδίνο, μαζί με στελέχη της τρόικας των δανειστών, για μια σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτές στους οποίους παρουσιάζει την πρόοδο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και την πορεία της οικονομίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει από το πρωί παραχωρήσει συνεντεύξεις στους TIMES στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στον Economist και στη Wall Street Journal.

Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: «Δυνατή αρχή αλλά υπάρχουν προκλήσεις»